ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Prevara i kako se s njom nositi

Prevara i kako se s njom nositi


Prevara i sve što dolazi s njom nije laka. Poslije preljuba ostaju veći ili manji ožiljci i s njima se treba naučiti nositi. I, naposljetku ih u potpunosti izliječiti i krenuti dalje.

Zašto dolazi do prevare?

„Srce ima svoje razloge koje um ne poznaje” – Pascal
Prevara se može dogoditi samo s jedne strane, a ponekad i obje. Priznajmo, puno je teže kada se to dogodi samo s jedne strane. Ipak, zašto dolazi do prevare i kako je prepoznati na vrijeme?
Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do prevare su idući:
-dosadan i neuzbudljiv seksualni život sa sadašnjim partnerom
-neodoljiva prilika
-dosada, nerazumijevanje i nekomunikacija sa sadašnjim partnerom
-kontakt sa starom ljubavi
-želja za promjenom

Do prevare uglavnom dolazi zbog ovih razloga. Partner koji se upusti u prevaru uglavnom ne osjeća prisutnost drugog partnera kako bi htio. Naravno da prevara nije rješenje. Razgovor i suosjećanje su način kako riješiti problem. No, ako jedan od partnera nije zainteresiran ili je previše zaokupljen samim sobom, dolazi do udaljavanja. Kao razlog za prevaru ponekad se navodi i osveta. Ako je jedan partner učinio nešto nažao drugom ili ga prevario, može se dogoditi da druga polovica napravi istu stvar. Iz osvete – misleći da će se osjećati bolje i da će to riješiti problem. Još jedan od razloga je emocionalna zatvorenost, tj. nesposobnost vezivanja. Često možemo čuti kako netko kaže da nije sposoban vezati se ili da se boji vezati, pa varanjem ima osjećaj da sve drži pod kontrolom.

prevara

Kako primijetiti da vas partner vara?

Znakovi variraju od osobe do osobe. Netko neće podnijeti pritisak, pa će vam odmah priznati prevaru, dok će se netko pretvarati bez da u išta posumnjate. Ipak postoji nekoliko „univerzalnih” znakova poput izbivanja partnera iz kuće uz razne izlike, tajanstvenost, emocionalno, ali i seksualno zahlađenje i mrzovoljnost bez nekog razloga. Ipak, ovo ne mora biti znak da vas partner vara. Posumnjate li, najbolje je pričati s partnerom otvoreno. Vi ste osoba koja ga/je najbolje poznaje i već samim razgovorom možete posložiti neke stvari. Možda je do zahlađenja došlo jer partner ima problema na poslu za koje vam nije rekao, možda ste vi nešto nesvjesno napravili, a partner ne zna kako vam reći.. nemojte odmah raditi od muhe slona. Problemu pristupite odgovorno i smireno. Ipak, hoće li vas netko prevariti, ovisi o emocionalnoj stabilnosti te osobe i o odnosu u kojem ste. Ponekad je prevara krivnja samo jednog partnera, no uglavnom je to uslijed problema koji se u vezi gomilaju.

Kako se nositi s prevarom?

Nositi se s prevarom nije lako. Treba vam vremena da vratite vjeru, ali i samopouzdanje. Nemojte tražiti rješenje u istim postupcima. Zadržite svoje dostojanstvo. Poslušajte drugu polovicu što ima za reći kako bi se opravdala i sami procijenite je li vam to dovoljno. Hoće li veza nakon prevare uspjeti ovisi samo o vama i vašoj sposobnosti prelaženja preko toga i opraštanju. Nemojte ostati s partnerom samo da bi ga „kaznili” zbog toga što se dogodilo. Ne zato što će partner biti jadan, već zbog sebe. Vi ćete tako možda propustiti priliku za nešto bolje. Ako niste sigurni za svoj sljedeći korak, uzmite vremena koliko vam treba. Ne prisiljavajte se ni na što.

prevara

Odlučite li se na pružanje još jedne šanse, budite svjesni partnerove slabosti, ali i toga što ga/je dovelo do toga. U čemu je bio problem? Izbjegavajte svakodnevno spominjanje tog događaja. Tim nećete postići ništa.
Zapamtite da je vaša sreća najbitnija. Zaslužujete imati sve.

0 komentari:

Objavi komentar