ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Kako poboljšati i zavoljeti sebe

Kako poboljšati i zavoljeti sebe


Zavoljeti sebe ponekad je zahtjevan i težak posao, posebice ako doživljavamo neuspjehe na poslu, u ljubavi i sličnim sferama života. Ne možemo se ne zapitati što to nije u redu sa mnom? Stres jako utječe na naš život i na naše poimanje samih sebe. Je li vam se ikada dogodilo da ste bili pod tolikim stresom da ste jednostavno bili grozni prema svojoj okolini? Da ste se pitali – kakva sam ja to osoba? Jeste li ikada pomislili: Pa ja uopće nisam osoba kakva želim biti i kakva ustvari jesam? Mislim da nema osobe kojoj to nije prošlo kroz um barem jednom. U ovakvim trenutcima važno je početi od nule, smiriti se i ponovno zavoljeti sebe.

Poboljšati i zavoljeti sebe

Priznajte si što to u vama izaziva nemir i čini vas osobom kakvom ne želite biti. Niste ludi ako ponekad sjednete i jednostavno popričate sami sa sobom. Zapišite svoje misli. Ponekad se zapetljamo u mislima do te mjere da smo opterećeni a ne znamo ni sami čime. Kada sami sebi priznate srž problema, lakše ćete poraditi na tome. Pokušajte riješiti to što vas muči. Smislite neko rješenje. Imati plan, bez obzira na to kada ćete ga provesti, daje osjećaj kontrole. Ne krivite sami sebe za sve neuspjehe. Ponekad su neuspjesi samo lekcije koje nam trebaju u životu. Možda tek poslije shvatite da je taj neuspjeh zapravo bio uspjeh jer vam je otvorio neke druge vidike. Izbjegavajte misliti loše o sebi i fokusiranje na loše stvari. Ako se tako budete ponašali, to ćete i privlačiti. Uostalom, loše stvari će proći, radije razmišljajte pozitivno. O sebi, o događajima, o drugima.

zavoljeti sebe

Tek kada zavoliš sebe, možeš voljeti druge

Kada zavolite sebe i prihvatite svoje mane, potpunije ćete moći zavoljeti i druge. Postoji nekoliko načina kako možete poboljšati i zavoljeti sebe:
1. Napišite svoje pozitivne osobine ili zabilježite svoje uspjehe. Ovo će vam omogućiti da uvidite koliko pozitivnih strana imate i koliko toga možete ponuditi.
2. Dajte si vremena. Samo za sebe. Odvojite 5 minuta, pola sata ili cijeli dan. Skupite energiju za dalje, reflektirajte se na događaje, postupke i naučite si oprostiti sve negativno.
3. Ako postignete uspjeh ili napravite nešto dobro, nagradite sami sebe. Dajte si priliku da se radujete zbog toga što ste napravili. To može biti sitnica poput pomaganja staroj susjedi s iznošenjem smeća do nekog velikog uspjeha u poslu.
4. Naučite se nositi s negativnim stvarima. Ne možete kontrolirati okolinu. Ali možete svoje misli i svoje ponašanje. Trenirajte svoj mozak da misli pozitivno, da vjeruje da je sve upravo onako kako treba biti.
5. Posjetite terapeuta. Potražiti stručnu pomoć nije sramota. Ako vam je potrebno da vam netko objektivan posloži stvari, nemojte oklijevati. Zatražite pomoć. Nemojte misliti da to znači da ste nestabilni. Dapače, to znači da ste čvrsti pri svojoj odluci da postanete najbolji što možete.
6. Radite ono što vas usrećuje i puni energijom. Bilo to trčanje, šetnja sa psom, posao ili čišćenje, radite to. Nađite nešto što vas opušta i smiruje. Odvojite vrijeme za takve stvari. Pomoći će vam da se napunite energijom, pozitivom i zavolite sebe.
7. Pozitivne misli. Nađite neke pozitivne citate ili misli koje vam daju snagu. Kada ste potišteni, ponavljajte ih. S vremenom ćete početi vjerovati u njih.

zavoljeti sebe

Zavoljeti sebe može biti trnovit put. Krenite od jednostavnih stvari. Svi to imamo u sebi i svi teže najboljem što mogu. Ne ustručavajte se napraviti za sebe sve što možete kako bi ste bili sretni i ispunjeni.

0 komentari:

Objavi komentar