ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Neka razlike postanu začin vašeg odnosa

Neka razlike postanu začin vašeg odnosa


Razlike u vezi su uobičajena stvar. Postoji stara poslovica da kod muškarca ljubav ulazi na oči, a kod žene na uši. O razlikama između muškarca i žene pričali su još i stari filozofi. Izgleda da ova poslovica ipak ima i znanstveno uporište. Naučite razumjeti razlike i pretvoriti ih u začin vašeg odnosa.

Tko se tuče, taj se voli

S partnerom vjerojatno dijelite brojna ista mišljenja. Ipak, dođe li vam ponekad da izađete iz vlastite kože pokušavajući shvatiti zašto se ponaša na određen način i kako objasniti što vama treba? Znanstvenici kažu da nema brige. Muškarci i žene čini se imaju skroz drukčiji mentalni sklop. Muškarci prilikom obavljanja zadataka više koriste lijevu hemisferu mozga, dok žene uspješnije procesiraju između obje hemisfere mozga. Rezultat toga je da će muškarci problemu pristupati logički, nudeći rješenje, a žene će u rješavanje problema uključiti emocije, ali i kreativnost. Dijelovi mozga zaduženi za jezike kod žena su uglavnom veći, pa je to razlog zašto žene se žene uglavnom bolje koriste stranim jezicima i lakše komuniciraju od muškaraca. Ipak, kod muškaraca je uglavnom izražen dio mozga odgovoran za matematičke probleme. Sada je jasno zašto su najveći matematičari u povijesti bili upravo muškarci. Limbički sustav odgovoran je za emocije. S obzirom na to da žene imaju veći ovaj sustav, on im omogućuje da lakše izraze svoje osjećaje.

razlike

Razlike u pristupu

U duhu svega gore navedenog postoje neke životne situacije u kojima se ponašamo drukčije od onoga kako bi naša druga polovica željela ili očekivala. Kada se radi o emocijama, muškarci očekuju priznanje i povjerenje. Žene očekuju suosjećanje i nježnost. Dakle, muškarci očekuju priznanje za sve dobro što naprave i povjerenje da će to dobro napraviti. Na primjer, pustit ćete mu da promijeni zastore i na kraju ga pohvaliti iako to i nije napravio baš najbolje. Žena će u istoj situaciji očekivati da će muškarac uočiti njen trud, ponuditi se da joj pomogne i pritom joj pridati malo pažnje. U istoj situaciji, ako se uloge obrnu, doći će do fijaska. Zamislite muškarca kako gleda ženu dok mijenja zastore i kada to obavi uredno je pohvali kako je to super obavila? Dalje je suludo išta objašnjavati. Dakle, kada vaš muškarac napravi nešto dobro pohvalite ga i zanemarite neke manje nedostatke. Muškarci, ponudite malo pažnje svojoj ženi i uočite sve što čine za vas.

razlike

Isto možemo primijenit i kod rješavanja problema. Muškarac će ponuditi realno rješenje. Žena će o problemu pričati, iznijet će svoje osjećaje i osjećati se bolje iako nije našla konkretno rješenje.
Ženama je, dakle, potrebno nježnosti, zagrljaj i poljubac bez da osjeti ikakvu namjeru od strane muškaraca. Muškarci od žena očekuju ponekad baš suprotno.
Ove razlike mogu biti srž velikih problema. Trebamo razumjeti da ponekad razmišljamo drukčije i da su te razlike uvjetovane fiziološki. Stručnjaci objašnjavaju da prilikom pristupanja ovim situacijama trebamo razmišljati i postupiti onako kako bi partner to želio, a ne kako bi mi htjeli da se on/ona ponaša prema nama. Kada to osvijestimo, puno nezgodnih situacija možemo izbjeći.

Suprotnosti se privlače

Iako je u ovu priču poprilično teško povjerovati, čini se da ovo zaista može funkcionirati. Sve što je potrebno samo je prihvatiti da smo različiti. Zvuči zaista jednostavno, zar ne? Ono što trebamo znati je da ipak postoje neke stvari koje ne smijemo prihvatiti tek tako. Vaš partner treba imati jednake poglede na osnovne stvari u životu koje se tiču obiteljskih vrijednosti, odgoja djece, financija i svega onoga što najvećim dijelom čini vaš život. Sve druge nesuglasice lako se daju razumjeti i prevladati, no ako netko ne cijeni vas i ne prihvaća vaš pogled na život, možda to nije to što vam treba. Kako bi odnos funkcionirao, razumijevanje i prihvaćanje razlika je neophodno. Napravite promjene, ali krenite prvo od sebe.

0 komentari:

Objavi komentar