četvrtak, 8. prosinca 2016.

Povratak na posao nakon odmora

Povratak na posao nakon odmora


Povratak na posao nakon godišnjeg odmora za neke može biti prava noćna mora. Cijeli taj proces nalik je odvikavanju. Nekoliko dana ili tjedana uživali ste u odmoru, posvećenosti obitelji i prijateljima. Odjednom vas šokira činjenica da se odmor bliži kraju i da će vas svakog trenutka zapljusnuti obaveze. Kako se oduprijeti tom osjećaju i zadržati dašak odmora tijekom posla?

Povratak na posao = povratak s odmora

S odmora se vratite nekoliko dana ranije. Ako vam se ova ideja ne dopada, neka to bude barem dan ranije. Ovo je bitno za pripremu. Povratak na posao je malo gdje idealan, osim ako ne radite u dvorcu sagrađenom od bombona i sreće. Pripremite se psihički. Raditi morate, to je neizbježno. Predočite sebi da to i nije tolika grozota. Brzo ćete se već uhodati i sve popratiti s kolegama.

Započnite polako

Bili ste odsutni neko vrijeme i sada morate stići sve što niste tih nekoliko dana. Usporite. Posao neće nigdje pobjeći. Uzmite si vremena dan, dva da se prilagodite radnoj atmosferi. Sredinu tjedna odvojite za pojačan rad kako bi ste se za vikend mogli opustiti.

povratak na posao - usporite

Lista obaveza

Uskladiti se s okolinom bit će vam lakše napravite li listu obaveza. Posložite prioritete i križajte ih s popisa. Tako ćete biti sigurni da ste sve obavili.

Dašak odmora na radnom mjestu

Kada ste krenuli na odmor najmanje bitan vam je bio izgled vašeg radnog mjesta. No, u neredu je teško raditi. Posredite. Bacite nepotrebne papiriće, organizirajte poštu i pribor. S odmora ponesite nešto da vas podsjeća na tih nekoliko lijepih dana. To može biti mirisna svijeća, figurica ili pak lijepo aranžirana čašica s kamenčićima i biljkama iz mjesta gdje ste bili. Ovo će vas ispuniti elanom kada vas uhvati nostalgija.

povratak na posao radni stol

Planirajte, planirajte

Mnogim ljudima pomaže ako započnu s planovima. Uzmite kalendar i započnite planiranje. Odredite vrijeme idućeg odmora. Ljetni, zimski nije ni bitno. Napišite što ćete raditi. Pauzu na poslu iskoristite za internetsko istraživanje mjesta gdje idete. Ako vam je ta ideja čini sto svjetlosnih godina daleko, isplanirajte vikend. Otiđite negdje sami, s partnerom, prijateljicom ili djecom. Iskoristite vikend za maknuti se od posla i uživajte u planovima. Ovo možete prakticirati svaki slobodan dan. Tome on i služi zar ne?

Olakšajte si povratak na posao

Dogovorite kavu s prijateljem/prijateljicom koju dugo niste vidjeli. Porazgovarajte s kolegama o stvarima nevezanim za posao. Sredinu tjedna „razbijte” odlaskom u kino. Svakodnevne aktivnosti koje vas uveseljavaju prakticirajte ne samo nakon odmora nego i cijelu godinu.

povratak na posao olakšajte si

Kako bi ste izbjegli šok vraćanja na posao, sve pripremite unaprijed. Organizirajte mailove, obavijestite kolege kako bi ste se uskladili, ali i bili u toku događanja na poslu. Ako možete, odradite više posla unaprijed. Tako ćete izbjeći hrpetinu obaveza kada se vratite s posla. Odmor rezervirajte isključivo za odmor. Posao će vas čekati. Na odmoru vrijedi obrnuto pravilo: sve što možeš danas, ostavi za sutra. Povratak na posao ne mora biti bauk ako se dobro organizirate i sami sebi predstavite to kao normalnu stvar, što i jest. Sretno!

0 komentari:

Objavi komentar