ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Jod čuva štitnu žlijezdu

štitna žlijezda

Oko 70-80% joda se nalazi u štitnoj (tireoidnoj) žlijezdi, koja luči hormone neophodne za normalno funkcioniranje i razvoj organizma. Jod je elemenat koji je potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlijezde) trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Lučenje hormona štitne žlijezde je pod uticajem hormona (TCH) kojeg luči žlijezda u mozgu koja se zove hipofiza, a sve je pod kontrolom dijela mozga koji se zove hipotalamus. Hormoni štitnjače utiču na potrošnju kalorija, imaju uticaj na kontrolu tjelesne težine, te utiču na osjećaj toplote odnosno hladnoće. U ljudskom tijelu ne postoji niti jedno tkivo ili organ koji nije pod utjecajem hormona štitnjače, koja izgleda poput malog leptira i smještena je u donjem dijelu vrata. Organizmu ne prija ni uvećan, a ni umanjen rad štitne žlijezde.


Umanjena funkcija štitne žlijezde (hipotireoza)


Kod nekih osoba štitna žlijezda ima smanjenu funkciju (hipotireoza), zato što se luči premalo hormona štitne žlijezde. Uzroci poremećaja funkcionisanja štitne žlijezde su različiti, a u izuzetno rijetkim slučajevima smanjena funkcija štitne žlijezde može biti urođena. Prema statističkim podacima od latentne hipotireoze pati svaka 10-ta žena u svijetu. Kod muškaraca smanjena funkcija štitne žlijezde javlja se veoma rijetko. Na 100 muškaraca od ove bolesti obolit će svaki treći muškarac.
Hipotireoza je posljedica primarnih poremećaja u štitnoj žlijezdi u više od 98% slučajeva, a samo oko 2% su ostali uzroci, van štitne žlijezde. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis), te nedovoljna količina joda u prehrani, posebno u planinskim područjima. Ostali uzroci obuhvaćaju liječenje hipertireoze hirurškim putem ili radioaktivnim jodom. U porodilištima se radi skrining novorođenčadi na kongenitalnu hipotireozu (neonatalni TSH), kako bi se pravovremeno spriječio razvoj teške mentalne retardacije i zastoj u razvoju i rastu.


Simptomi hipotireoze


Simpotmi hipotireoze javljaju se postupno i dolaze iz svih dijelova organizma. Osoba kod koje štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona osjeća umor, grčeve i bolove u mišićima. Takvim osobama sna nikad dovoljno. Ako ste stalno nenaspavani, umorni, napeti,razdražljivi i iscrpljeni obavezno biste trebali kontrolirati rad štitne žlijezde. S vremenom koncentracija počinje slabiti, baš kao i memorija, a dolazi i do mentalnog usporavanja. Koža je blijeda i suha, sklona upalnim poremećajima te svrbežu. Kosa postaje tanka i počinje opadati. Rad srca je usporen (bradikardija), javljaju se i problemi s probavom u vidu zatvora (opstipacije), povišenih masnoća (hiperlipidemija), hipotermije. Dolazi do povećanja tjelesne težine, glas postaje hrapav, hladnoća nepodnošljiva, menstrualni ciklus postaje neregularan, a javlja se i sterilitet. U težim oblicima dolazi do kome. Neka stanja hipotireoidizma, odnosno hipertireoze se karakterišu veoma uvećanom štitnom žlijezdom, poznatijom kao gušavost. Uvećana tireoidna žlijezda je klasični znak nedostatka joda.


Liječenje hipotireoze


Da bi se ustanovila hipotireoza osim prepoznavanja navedenih simptoma, neophodno je uraditi laboratorijske pretrage i ultrazvuk štitnjače. Terapija se koristi u vidu tableta koje se uzimaju 30 minuta prije svakog jela. Kada se jednom dostigne odgovarajući terapijski nivo, funkciju štitne žlijezde neophodno je kontrolirati svakih šest mjeseci. Prekomjerna terapija hipotireoidizma može da prouzrokuje pogoršanje angine pektoris, aritmija, infarkta miokarda i osteoporoze.



Uvećana funkcija štitne žlijezde (hipertireoza)


Hipertireoza znači da štitnjača luči previše hormona, a to može ubrzati mnoge procese u našem tijelu. Najčešćim uzrokom nastanka povećane aktivnosti štitne žlijezde (hipertireoze) smatra se oboljenje koje se naziva Bazedovljeva bolest ili Gravesova bolest. Ova bolest je nasljednog karaktera i javlja se kod žena u dobi od 30 do 50 godina. Stoga bi sve odrasle osobe, naročito žene koje su prešle 35 godina trebale vršiti redovnu kontrolu funkcije štitne žlijezde. Kod muškaraca se ovaj problem javlja 3-4 puta rjeđenje, mada je u posljednje vrijeme evidentirano kako i sve više muškaraca pati od ove bolesti.


Simptomi hipertireoze


Ako brzo gubite na težini, imate ubrzan rad srca, često i obilno mokrite, a uz sve to ste razdražljivi i naglo mijenjate raspoloženje vjerovatno vam štitna žlijezda pretjerano radi. U takvim slučajevima javljaju se palpitacije i tahikardija, hipermotilitet crijeva i diareja, poremećaj menstrualnog ciklusa (oligomenoreja, amenoreja), povećanje limfnih čvorova (limfadenopatija), povećanje slezene (splenomegalij). Bolesnici se žale na nepodnošenje topline, te na kardiovaskularne poremećaje koje odlikuju srčane aritmije, povišen sistolički (gornji) i smanjenje dijastoličkog (donji) krvni pritisak, te povećan broj otkucaja srca. Oftalmološki poremećaj kod hipertireoze je otkriven u više od 45% bolesnika. Uočeno je očne jabučice budu izbočene, kapci otečeni, rožnica suha, oči vodenaste...Kod nekih bolesnika javlja se uvećanje štitnjače, a zbog poremećaja u lučenju hormona može doći do neplodnosti.


Liječenje hipertireoze


Simptomi hipertireoze ovise o trajanju i težini bolesti. Na svu sreću hipertireoza je izlječiva bolest. Ljekari je utvrdjuju na osnovu kliničke slike, te pomoću ultrazvuka i scintigrafije. Savremena endokrinologija ima nekoliko metoda liječenja hipertireoze, koje se mogu koristiti same ili u kombinaciji s drugima. O prirodnom liječenju hipertireoze više možete pročitati ovdje.
Medikamentno liječenje hipertireoze traje jednu do dvije godine, u ovisnosti od toga kako organizam pacijenta reagira na terapiju. Prema mišljenju ruskih ljekara, važnu ulogu u liječenju i rehabilitaciji bolesnika s hipertireozom imaju ishrana i terapija vodom. Bolesnicima s hipertireozom preporučuje se spa tretman svakih šest mjeseci. Prehrana treba sadržavati dovoljno proteina, masti i ugljikohidrata, vitamina i mineralnih soli. Unos hrane i pića koja stimuliraju središnji živčani sistem (kafa, jaki čaj, čokolada, začini) je ograničen.
Radioaktivni jod u liječenju hipertireoze sudjeluje na način da se pacijentu daju kapsule ili vodene otopine radioaktivnost joda. Lijek se uzima jednom, nema okusa niti mirisa. Nakon što se putem krvi unese u organizam, radioaktivni jod ulazi u stanice štitnjače te u narednih nekoliko sedmica u potpunosti uništava. Nakon tog tretmana dolazi do smanjenja lučenja hormona štitnjače. Ova terapija se ne preporučuje pacijentima mladjim od 35 godina.
Hirurško uklanjanje dijela ili cijele štitnjače ljekar će izvesti tek kada iscrpi sve druge metode liječenja. Ako se ukloni samo dio štitnjače, ona može nastaviti da normalno funkcionira. Medjutim, uklanjanjem većeg dijela štitnjače pacijent može dobiti hipotireozu, pa će do kraja života morati da koristi zamjenski terapiju.


S liječenjem štitne žlijezde treba početi odmah nakon dijagnoze. Bolesnici s hipertireozom i hipotireozom moraju biti pod nadzorom liječnika - endokrinologa. Pravovremeno i adekvatno provedeno liječenje može štitnjači vratiti dobro zdravlje i spriječiti komplikacije. Oboljenja štitne žlijezde najbolje ćete spriječiti ukoliko budete jeli hranu obogaćenu jodom.

0 komentari:

Objavi komentar