ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Liječenje bakterija prirodnim putem

liječenje bakterija


E. coli je jako dosadna bakterija koja, ukoliko je se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Žene od nje češće obolijevaju nego muškarci. Posebno rizična skupina su trudnice i djeca.  Prisustvo E. coli utvrdjuje se analizom urina, nakon čega se mora brzo djelovati, jer postoji opasnost da se E.coli sa mokraćovoda i bešike prenese na bubreg.  Lijekove ne treba uzimati na svoju ruku, nego u konsultaciji s doktorom. Mnogi griješe, pa čim osjete peckanje u mokraći posegnu za antibioticima, što dovodi do pogoršanja situacije. Doktori E.coli liječe uroantisepticima i povećanim unosom tečnosti, kako bi se promijenila kiselost mokraće. Postoji i dosta prirodnih lijekova pomoću kojih se možete riješiti  E.coli i drugih bakterija. Mi smo se potrudili da nekoliko takvih recepata skupimo na jednom mjestu.

 Ječmena kaša

Ječmena kaša je lagana za želudac. Bogata je vitaminima, vlaknima, mineralima i antioksidansima. Osim kod regulacije tjelesne težine, ječmenu kašu možete koristiti i u liječenju bakterija E.coli. Priprema ječmene kaše je veoma jednostavna. Ječam se skuha u slanoj vodi. Tokom kuhanja stvorit će se sluzava tečnost, koju treba redovno uzimati da bi se oslobodili bakterija.

 Brusnica

Nemjerljiv je doprinos brusnice našem zdravlje. Ona liječi sve infekcije urinarnog trakta, kao i druge zdravstvene probleme zbog čega je dobila naziv prirodni antibiotik. Naučnici su uspjeli dokazati da brusnica sprječava infekcije mokraćnih kanala, te da se zbog brusnice, za stijenke mokraćnog kanala ne mogu lijepiti bakterije,  od kojih je najčešća Escherichia coli. Brusnica se uzima  u vidu čaja ili soka. Vrlo je ukusna, pa je mogu koristiti  i djeca.

 Čaj od kukuruzne svile

Čaj od kukurzne svile se od davnina koristi  kao lijek za  upale mokraćnih puteva, katara bešike, upale bubrega, kamena u bubregu, reumu. Iako je u apotekama dostupan čaj od kukuruzne svile, radije ga sami napravite. Kukuruz je na našim prostorima veoma rasprostranjen, pa neće biti problema da ga pronadjete. Kukurznu svilu treba odsjeći dok je mlada i sušiti na propuhu. Kad je kukurzna svila dovoljno osušena od njega se sprema čaj, na način da se kukurzna svila potopi u vrelu vodu i ostavi da stoji 5-10 minuta.  U toku dana potrebno je popiti najmanje 5 šolja čaja u jednakim razmacima od po nekoliko sati. Čaj od kukuruzne svile nema štetnih dejstava, pa se može koristiti u dužem vremenskom periodu.

 Ekstrakt sjemenki  grejpfruita

Grejpfruit je jedan od najboljih lijekova koje nam je priroda darovala. Liječi čak 800 vrsta bakterija, virusa, gljivica i jednostaničnih parazita. U liječenju E.coli ekstraktom sjemenki grejpfruita tajna se krije u količini i omjeru. Dnevno se uzima 3x30 kapi. Aktivne tvari ekstrakta grejpa djeluju na bakterije, gljivice i viruse tako što im  uništavaju staničnu membranu, a ujedno inhibiraju i usporavaju njihovo razmnožavanje. Grejpfruit povećava  Ph faktor,  što virusi i bakterije ne vole. Ovome još treba dodati činjenicu da grejpfruit djeluje antioksidativno, te da ima nevjerovatan učinak na zaštitu imuniteta.

 Grejpfruit

Ulje crnog kima

Crni kim (kumin) ima dugu historiju u liječenju mnogih bolesti, ali se tek unazad 40 godina provode ozbiljnija  istraživanja na tu temu. Duga je lista bolesti koje liječi crni kim, pa za ovu biljku s pravom kažu da liječi sve osim smrti. Djeluje ne samo na pojedine organe, nego na cjelokupan organizam.  Uz ulje crnog kima dnevno treba piti 1,5 – 2 litra tečnosti, pa stoga nije preporučljivo da ga koriste trudnice, dojilje i djeca.

Umeboshi šljiva

Umeboshi šljiva se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva, čišćenje krvi, jačanje cijelog organizma naročito kod gripa i prehlada. Jednom dnevno treba pojesti 1/4 šljive. Jednu sljivu treba jesti četiri dana, dok se peti dan koštica šljive cucla sve dok ima okusa. Liječenje umoboshi šljivom dugo traje, ali je efikasno.

Bijeli luk

Svi znamo za čudotvorno djejstvo bijelog luka. Iako je neprijatnog okusa kad je zdravlje u pitanju sve se zaboravi. Osobe koje imaju problema s baketrijama,  dnevno trebaju pojesti čak 3 glavice bijelog luka. Bijeli luk se sitno isjecka u jogurt, jer ga je tako lakše uzimati. Za samo tri dana bakterije su kao rukom odnesene. Ono što su naši preci znali i prije naučnih istraživanja je da  bijeli luk djeluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak.  Treba li šta bolje od ovoga?

 Bijeli luk

Čaj od origana

U našoj kuhinji origano je slabo zastupljen začin. Medjutim, kad bi znali koliko ljekovitog svojstva origano krije u sebi sigurno bi ste ga više koristili. Prenosti origana kao lijeka naprije je prepoznala narodna medicina, pa su tek onda naučnici krenuli da dokazuju da se origano može koristiti  kao prirodni antibiotik i kao sredstvo za iskašljavanje, za širenje bronhija, kod upale sinusa, a posebno za hronične grlobolje. U laboratorijskim uslovima stručnjaci su otkrili da origano u potpunosti ubija kolonije tridesetak vrsta bakterija. Takođe je dokazano da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka, te da ima isti učinak kao streptomicin, vankomicin i penicilin. Naučnici su dokazali da origano djeluje i na gljivicu kandidu albikans, zaustavljajući njen rast, lokalno na koži, ali i u sistemskim infekcijama. Kod urinarnih infekcija priprema se čaj od origana.  Zakuha se voda i u nju stavi kašika bilo kojeg čaja protiv urinarnih infekcija (uva, peršun, brusnica) i doda kašika origana (suhog ili svježeg). Ostaviti da odstoji oko pola sata. Litar ovog čaja treba popiti svakog dana, ali se uvijek priprema po 2dcl kako bi čaj uvijek bio svjež.




0 komentari:

Objavi komentar