petak, 25. studenoga 2016.

Znate li što su mudre?

Znate li što su mudre?


Što su uopće mudre?

Drevni položaji ruku za iscjeljivanje i duhovnu ravnotežu nazivaju se još i mudre. Mudra na sanskrtu znači ‘poseban, strogo određen položaj prstiju i ruku’. Ako ste i vi uslijed modernog načina života izloženi stresu, zvuči čudno, ali joga za ruke koja potječe iz stare Indije, sve se više primjenjuje i dokazano je učinkovita. U svim kulturama urođeni su određeni položaji ruku, radi se o svojevrsnom jeziku ruku. Znakovi ruku temelj su svih komunikacija. Svi znamo da stisak ruku dviju osoba može značiti prijateljstvo, mir, pozdrav, posebnu privrženost, ali i nešto drugo. Pljesak ruku znak je odobravanja, podrške, a podignuta ruka s otvorenim dlanom znak je da trebate stati.

Porijeklo i svrha

Indijanci su najpoznatiji po komunikaciji rukama te se mora naglasiti da su upravo oni odigrali ključnu ulogu u radu na komunikaciji s djecom oštećenoga sluha.

Stoga, na MUDRE možemo gledati kao na tihi jezik, geste kojima je cilj omogućiti slobodan protok energije kroz tjelesne energetske kanale.

Uz pomoć ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, riješiti se neke fizičke ili psihičke boli.

Jedno od istraživanja vezano uz rad mozga, a čiji su rezultati u studenome 2009. godine objavljeni u glasniku Američke akademije znanosti pokazalo je da se tijekom izvođenja određenih mudri aktiviraju pojedini centri u mozgu.

Mudre je lako primjenjivati bilo gdje da se nalazite, a mogu se izvoditi u sjedećem, stojećem ili pak, ležeće položaju kad god vam to okolnosti dopuštaju.

Ipak, općenito je najučinkovitije opuštanje ono u miru i tišini, pa kad god možete, sjednite u udoban položaj ili zauzmite jedan od položaja za meditaciju i odabranu mudru izvodite s rukama položenim na bedrima.

Općenito, kao i pri svakoj drugoj terapiji, lakše i prolazne tegobe zahtijevaju kraći svakodnevni tretman, za razliku od težih poremećaja i oboljenja koje je nužno tretirati u cjelokupnom trajanju od 45 minuta. Najbolji rezultati postižu se jednokatnim izvođenjem od 45 minuta, ali ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po 5, 10 ili 15 minuta više puta na dan u ukupnom trajanju od 45 minuta.

Neke od najučinkovitijih mudri



Apana mudra

- izuzetno je korisna za čišćenje organizma od nagomilanih otrova
- čisti mokraćne kanale
- uklanja zatvor i nadutost
- djelotvorna je i kod svih infekcija

apana mudra


Vayu mudra

- takozvana „spasiteljica života”
- uvelike pomaže kod bolesti srca
- navodno može doslovce spasiti život ili uvelike umanjiti posljedice srčanog udara
- povećava vitalnost
- opušta mišiće
- učinkovito uklanja bol

vayu mudra

Prithvi mudra

- učinkovito otklanja kronični umor
- ubrzava zarastanje kostiju
- pomaže kod osteoporoze, artritisa i atrofije mišića, osobito u tretmanu pareze ili paralize
- učinkovita je i kod alergija, problema sa suhom i ispucanom kosom, lomljivim noktima, smirivanju - groznice, u tretmanu ulkusa,
- dobre rezultate postiže i kod neplodnosti i impotencije

prithvi mudra

Gyan mudra

- jača um, izaziva pozitivne emocije i dovodi do prosvjetljenja, pa je vrlo učinkovita u tretmanu brojnih poremećaja živčanog sustava
- pomaže kod cerebralne paralize, neuritisa, neuropatija, Alzheimerove bolesti, multipla skleroze i svih vrsta paraliza,
- pokazala se korisnom i u liječenju dijabetesa

Gyan mudra

0 komentari:

Objavi komentar