petak, 25. studenoga 2016.

Prirodni recepti narodne medicine

Prirodni recepti narodne medicine


Prirodni recepti narodne medicine

Ako je netko znao način kako pomoći zdravlju, onda su to definitivno naše bake s receptima narodne medicine koje su to znanje usvojile od svojih baki, a njihovu mudrost i znanje šteta je ne iskoristiti jer ipak se nekoć radilo na način  koji se danas zanemaruje, a liječilo se onim što je pružala priroda.

Za jačanje imuniteta

Med i limun! Pola kilograma limuna očistite od koštica, ali ostavite koru te sve dobro smiksajte. Kašu pomiješate s pola kilograma toplog meda i napunite u staklene posude. Svako jutro uzeti po žlicu ove mješavine.

Opadanje kose

Moć domaće rakije s par režnja češnjaka i malo koprive je neosporna. U jednu litru lozovače stavite par režnja češnjaka i jednu šaku korijena koprive. Pripravak ostavite na toplo i sunčano mjesto mjesec dana da odstoji, a nakon toga ga procijedite te tekućinu utrljavajte na korijen kose.

recepti priroda

Otečeni krajnici

Korijen bijelog sljeza i laneno sjeme dobro usitnite i sameljite. Pomiješajte i ugrijte da dobijemo vruću kašu koju stavimo na platnenu krpu i stavimo na vrat. Dodatno obložite s još nekom tkaninom da se toplina obloga zadrži što dulje.

Napad žuči

Protiv bolova žuči preporuča se mješavina od 150 grama maslinovog ulja, 15 grama vinjaka i dva žumanjka. Miješate ih 15 minuta te dodajte četvrtinu grama mentola. Pripravak uzeti prije žučnog napada, a za ublažavanje ovih tegoba koristan je i sok od crne rotkve koji jednostavno napravite tako da rotkvu naribate i iscijedite sok. Pijte ga tri puta na dan.

Bolovi u želucu

1. Piti kuhano vino, pomiješano s paprikom, metvicom, kimom i bijelim tamjanom.
2. Crvenu metvicu kuhati u vodi te popiti.
3. Konzumirati vrisak pomiješan s kaduljom.

Bol u koljenu

Koristit će vam ako istučete smrekove bobice te ih s jabučnim octom dobro prokuhate. Dok se kuha, umiješajte ilovaču i tim obavijte koljeno.

Na bakine savjete nerijetko se odmahuje rukom, smatrajući ih zastarjelim metodama. Da su naši „stari” itekako znali što rade što je u mnogočemu potvrdila i znanost.






                                                                           



                                                             

0 komentari:

Objavi komentar