subota, 19. studenoga 2016.

Žena u 30-ima

Žena u 30-ima

Iako svaka životna dob nosi svoje dobre i loše strane, nekako bih rekla kako su 20-te ipak najbolje godine. Uživaš, studiraš i osim toga, teško da imate koju istinsku životnu brigu ili obavezu. Ne opterećujemo se previše ni prehranom jer imamo osjećaj kako možemo jesti apsolutno sve da se niti grama ne primi. No, 20-e godine vrlo brzo prolete, osobito ako ste žena, kao da vam je netko upalio akcelerator godina. Tridesete godine nose sasvim nešto novo – brak, djecu, posao, obveze i odgovornost. No, kada je zdravlje u pitanju, vrlo često zaboravljamo da smo zašli u treću životnu dekadu i da stvari, osobito nakon poroda, nisu i teško da će ikada više biti kao prije. Sada imate osjećaj i da vas i voda deblja, a kamoli da se usudite pojesti ili popiti nešto što ima određenu energetsku vrijednost.

Stoga vam donosimo popis od nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost kako biste ostali zdravi i fit te uživali u nešto mirnijim 30-ima:

Metabolizam se usporava

Metabolizam se ženi u trećoj dekadi života usporava u odnosu na desetljeće prije. No isto tako moramo naglasiti kako to nije baš toliko da biste metabolizam okrivili za višak kilograma koje ste eventualno tijekom godina nataložili. Kada je riječ o kilogramima, više faktora ovdje igraju ključnu ulogu. Osim metabolizma koji se usporava, i tjelesna aktivnost je nešto umjerenijeg intenziteta, a to također dovodi do usporavanja metabolizma i gomilanja nepotrošenih kalorija, odnosno kilograma.

žena1

Mijenja se sastav tijela

U tridesetima, bez obzira na to što se bavite tjelesnom aktivnošću, sastav tijela neminovno se mijenja. Tako opada postotak mišićnog, a povećava se postotak masnog tkiva. Ovo je još jedan od faktora koji uključuje i usporavanje metabolizma. Dakle, za zadržati tonirano mišićno tkivo trebat će vam nešto više truda nego kada ste bili dvadesetogodišnjakinja.

Žena, karijera i dijete

Većina žena u sebi ima urođenu želju da postane majka barem jednom u svom životu. No, današnji imperativ i slika savršene žene jest visokoobrazovana dama sa zavidnom karijerom, a koja bi uz to trebala imati i besprijekoran privatni život. Žene se za majčinstvo odlučuju znatno kasnije nego što su to primjerice bile naše majke, stoga je prvo dijete u 30-ima danas vrlo česta pojava. No, također moramo kao žena imati na umu da plodnost i sposobnost rađanja žene u tridesetim godinama jest znatno manja nego žene u dvadesetim godinama. U principu, što ste stariji, teže je zatrudnjeti, a plodnost kod žena osobito opada u 37. godini života.

Vrijeme je za redovitu kontrolu kod doktora

Pod ovim mislimo redovitija kontrola krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi. Svakako ovdje moramo napomenuti da na redoviti pregled kod ginekologa ne biste trebali zaboravljati.

žena2

Njega kože

Vrijeme je da zaboravite na njegu koju ste koristili kada ste bili u dvadesetima. Sada se već pojavljuju prve sitne bore na licu što svakako zahtijeva drugačiju njegu i adekvatnu kremu.

Bez obzira na sve, svako životno razdoblje nosi ono svoje nešto posebno i lijepo. Osluškujući i promatrajući svoje tijelo i dalje ćete izgledati njegovano i besprijekorno, bez obzira u koju ste životnu dob zagazili.


0 komentari:

Objavi komentar