nedjelja, 20. studenoga 2016.

Maslačak – korov koji liječi

Maslačak – korov koji liječi

Kada je riječ o maslačku, prva misao pada na korov koja kvari travnjak, a niti ne slutimo koju moć zapravo ta biljka posjeduje. Naime, u kineskoj medicini maslačak je jedna od šest najvažnijih biljaka u kućnoj ljekarni. Jako je korisno kod ove biljke što možemo koristiti sve dijelove biljke. U proljeće je naročito visok sadržaj vitamina C u mladom lišću, a sadržaj željeza veći je nego u špinatu.

Ljekovito djelovanje maslačka

Njegova je uloga višestruka, a možemo koristiti sve dijelove biljke.
Bere se dok biljka ne procvate jer tada nije previše gorka. Maslačak koji raste u hladu sočniji je, tečniji i manje gorak od onog izloženog suncu.
Cvijet bi bilo poželjno brati u mlado proljeće kada je mlad i tek otvoren, no lišće se može brati tijekom cijele godine, dok je korijen najbolje brati u jesen, tada se snaga biljnog svijeta seli u dubinu i povećava se snaga utrobe zemlje.

Cvijet maslačka

Jedan od najboljih izvora lecitina, jako je dobar za jetru kao i za memoriju i mentalni fokus.

Mlado sočno lišće

Sadrži mnogo mineralnih soli i vitamina te je od neprocjenjive vrijednosti. U proljeće daje salatu, doduše gorku, ali veoma zdravu jer čisti i poboljšava krvnu sliku. U vezi s tim koristan je i kod kožnih ekcema, reumatizma, kostobolje, lijenosti crijeva te kod smetnji u radu jetre i žuči. Preporučuje se kod šećerne bolesti zbog velike količine inulina. Maslačak posjeduje više vitamina A od mrkve koja se ističe kao najbolji izvor vitamina A.
List je moćan diuretik te pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnog sustava, preporučuje se osobama s visokim masnoćama u krvi i smanjenju tjelesne težine.
Listovi priređeni kao špinat (tvrde vrške odrezati) daju veoma dobro varivo koje ujedno pročišćava krv (prije nego se pripremi treba lišće navečer skuhati i preko noći ostaviti u hladnoj vodi).
Čaj od suhog lišća se uistinu može nazvati univerzalnim lijekom jer pomaže kod svih bolesti gore navedenih (jedna ili dvije šalice na dan).
Osobe koje pate od šećerne bolesti trebale bi ujutro i navečer popiti šalicu čaja jer tako čiste organizam od nezdravih tvari.

Korijen

Korijen se može osušiti, samljeti u prah i od njega kuhati napitak sličan žitnoj kavi. Od korijena se radi i dobar začin, tako da se pirja na malo ulja i zasoli misom (fermentirana pasta od soje). Također se može dodavati juhama od povrća, a kad se pirja u kombinaciji sa slatkim povrćem dobije se jelo koje potpomaže rad jetre i čisti krv te potiče rad srca i tankog crijeva. Mliječni sok iscijeđen iz lišća i korijenja vrlo je prikladan za čišćenje krvi te se preporučuje slabokrvnim osobama te kod trovanja krvi, oboljenja jetre i mokraćnog mjehura kao i kod žutice (na dan 2 – 3 čajne žličice tijekom 3 – 4 tjedna).

Korijen maslačka – lijek protiv raka?

Napominjem i da postoje određena istraživanja koja ukazuju na to da maslačak može liječiti rak. Radi se o istraživanjima na Sveučilištu Windsor u Kanadi. Naime, poznato je kako tonik od maslačka povoljno djeluje na  jetru, a dr. Caroline Hamm primijetila je poboljšanje zdravstvenog stanja u nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim saznanjima je upoznala kolegicu koja nerado počinje istraživanja. Međutim, vodeći se po logici da barem može pokušati, došla je do zapanjujućih rezultata. Ispostavilo se da ekstrakt korijenja maslačka uništava stanice leukemije, dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak. Drugim riječima, ekstrakt korijena maslačka djelovao je pogubno samo na kancerogene stanice, dok općeprihvaćene metode kemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Ispitivajući in vitro i druge tipove kancerogenih stanica došle su do zaključka. Ekstrakt korijenja maslačka bio je djelotvoran. Za svoja su istraživanja dobile i financijsku potporu, podnijele su zahtjev za kanadsku autorizaciju kako bi mogle nastaviti s kliničkim ispitivanjima, no nadajmo se ovi zapanjujući pozitivni rezultati neće pasti u zaborav.
I sama sam s dvadeset godina dva puta bila na radioaktivnom jodu i nakon toga sam se okrenula zdravijem načinu života te počela više istraživati prirodne metode liječenja jer je jedno bilo sigurno. Moj organizam nije isti od dana kada sam primila terapiju radioaktivnim jodom, a da ne govorim još o gorim zračenjima. Ne želeći ikome sugerirati odustajanje od klasičnih tipova liječenja kod nekih bolesti, ipak bismo trebali uvažiti činjenicu kako korijen maslačka ima jako ljekovito djelovanje. Osim toga, bez obzira na različite zabrane jedno je sigurno, neka se znanje prenese, a maslačaka će uvijek biti. Pola žličice praha korijena maslačka s čašom vode tijekom dana dokazano ima fascinirajuće rezultate kod mnogih teških bolesti, samo se korijen se sušenja treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Raširite ga na podlogu i ostavite na hladno i suho mjesto s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u roku od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod rukama.

 Maslačak – blagotvoran za žene

Mene su osobno su oduševile studije o značajnom učinku maslačka na fibrocistična tkiva, tkiva dojki te na liječenje tumora i raka! Tko bi rekao da taj sićušni maslačak pokazuje jako dobre rezultate upravo na tim poljima!.
Rad jetre povezan je s lučenjem estrogena, pa je utjecaj ove biljke na ženske hormone i reproduktivne organe velik te bi bilo korisno ženama u predmenopauzi i menopauzi da ga koriste kao i u slučaju predmenstrualnih tegoba.

PROTIV PMS-A:

jedna žlica lista maslačka
dvije žlice lista koprive
Prelijte sastojke s 3 šalice vruće vode, pustite ga da se ohladi, procijedite i pijte dva puta dnevno. Čaj se pije sedam do deset dana prije početka ciklusa.

0 komentari:

Objavi komentar