nedjelja, 27. studenoga 2016.

Ljekovitost paprene metvice

Ljekovitost paprene metvice


Povijest mnogih biljaka i njihova primjena u zdravstvene svrhe obiluje dugom tradicijom, no priča o paprenoj metvici ima sasvim drugačiju radnju. U prirodi je njezina pojava veoma rijetka. Što mislite zašto?

Paprena metvica neplodan je hibrid klasaste i vodene metvice. Konkretne zapise o njoj nalazimo u 18. stoljeću kada se budi veće zanimanje za njezin uzgoj. Mada je sterilan hibrid, riječ je o vrsti koja se razmnožava podzemnim vriježama, tj. vegetativnim putem. Ovo je vrlo aromatična i ugodna biljka, balzamičnog mirisa s okusom sličnom kamforu; djeluje najprije zagrijavajuće, a nakon toga hladi.

Listovi su joj bogati mentolom te su spas za bilo kakav „višak topline“ koji su stari Kinezi opisali kao stanje u kojem se javlja višak elementa vatre sa zadatkom pročišćenja određenog problema u tijelu. Uglavnom, nije trebalo drugo da se shvati da paprena metvica djeluje kao pravi vatrogasac, jer hladi upaljeno mjesto.

Njezina najveća moć nalazi se u eteričnom ulju; osim mentola u sastavu se nalazi uravnotežena smjesa drugih spojeva poput mentona, mentil-acetata i mentofurana. Ovo veoma ljekovito ulje koristi se kod nadražene kože, migrene te kao prirodni analgetik kod bolova u mišićima i zglobovima. Ulje paprene metvice klinički je najispitivanije eterično ulje te se više klasificira kao lijek, što je rijetkost. Pruža puno više našem organizmu te nije samo puki ugodni miris u lampici.


Tajna ulja paprene metvice sadržana je u njegovoj primjeni i dozi. Ukoliko se koristi za vanjsku primjenu, pretjerivanje može postići kontra efekt, jer osjećaj hlađenja može biti neugodan, a ulje iziritirati kožu.
Kod konzumacije treba biti još oprezniji jer veće doze mogu dovesti do probavnih tegoba. Pravilno se uzima s gutljajem vode ili s kockom šećera i to 2 do 4 kapi odjednom, 3 do 4 puta na dan, ali samo određeni vrijeme.

Paprena metvica sa svojim sastojcima djeluje na pospješenje žuči, odstranjuje grčeve prouzrokovane žučnim kamencima ili pijeskom, smiruje želučane i crijevne grčeve, ublažuje podražaj na povraćanje te otklanja srčane teškoće uzrokovane nadimanjem želuca ili drugim nepravilnostima u radu želuca i crijeva. Također pomaže kod stresa te umiruje organizam. Ukoliko imate problema s nervoznim lupanjem srca zbog određene stresne situacije, iskoristite ljekovitost paprene metvice.


model_pije_caj


U kozmetici

Osvježava, čisti i steže kožu lica, a osobito je pogodna za masnu i nečistu kožu, sklonu aknama. Ukoliko je dodamo u kupku, osvježava cijelo tijelo te pospješuje cirkulaciju. Također, možete napraviti i prirodno mlijeko za čišćenje lica te vodicu za ispiranje usne šupljine, što će biti veoma korisno osobama koje imaju problema s upaljenim zubnim mesom.

Ovu vrijednu biljku šteta je ne iskoristiti te ukoliko imate mogućnost, posadite je u vlastitom vrtu. Jedan kvadratni metar površine dovoljan je za cijelu obitelj, a salate, juhe, povrće i variva mogu se dodatno obogatiti sitno narezanim svježim lišćem ove biljke.

 

0 komentari:

Objavi komentar