ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Prednosti hladnog tuširanja

Prednosti hladnog tuširanja


Voda za vanjsku upotrebu ne služi samo kod jednostavnih pranja. Služi za tople i hladne obloge, kupelji i polijevanje. Konkretno, hladna voda je efektna jer osvježava tijelo, pomaže kod malaksalosti te kod visokog krvnog tlaka. Osim toga, svoje pozitivno djelovanje ima kod ovapnjenja krvnih žila kao i srčanih i bubrežnih bolesti. Topla voda smiruje te je pogodna nakon stresnog radnog dana, dok se hladna voda smije primjenjivati samo kratko vrijeme.  Hladno tuširanje jača tijelo, ali ne smije trajati dugo jer će uzeti tijelu previše topline.Ujutro primjena hladnog tuširanja pomaže kod izmjene tvari u organizmu, jača unutarnje organe te pospješuje krvotok.

Djelovanje vode se temelji na stvaranju hladnoće i topline. Moramo biti odjeveni do same primjene hladnog tuširanja, znači, tijelo ne smije izgubiti toplinu prije tuširanja. Ovim načinom postiže se veći uspjeh, a i osigurat ćemo se od prehlade jer nam zrak prije tuširanja ne smije ohladiti tijelo.

Primjena hladnog tuširanja treba biti kratka, točnije, 60 sekundi. Također, najbolje ga je primjenjivati ujutro čim ustanemo jer je tijelo tada najtoplije. Večer nije najbolji izbor jer je tijelo iscrpljeno, pa bi ga samo dodatno mučili.

Prednosti hladnog tuširanja

Hladnim polijevanjem stisnuti ćemo pore, krv će otići u velike krvne žile, zbog čega će koža poprimiti bljeđu put. To će proći nakon nekoliko trenutaka kada se krv vrati na površinu kože te ponovo biva ružičasta. Ovo se mijenjanje ponavlja do 6 puta, a može trajati duže ili kraće, sve dok se toplina posve ne izjednači.

Kako znati rezultate?

Ako poslije primjene hladnog tuširanja na koži uočimo pojavu mjehurića, osipa, prištiće, otečene noge i slično, znači da se toksini počinju izlučivati te s primjenom vode treba biti ustrajan. Pojavi li vam se nakon tuširanja znoj, znak je da je bolest krenula na bolje.

Nakon polijevanja, bez brisanja trebamo obući netom skinutu odjeću te ugrijati tijelo kretanjem ili pak leći u krevet i dobro se utopliti. Tada se pore otvaraju, a nečiste tvari izlučuju.

Zašto je važno ne sušiti tijelo? Zbog toga što se na površini stvara para koja blagotvorno djeluje na tijelo i nastaje jednolična i brza toplina.

Pripaziti prije primjene!

Osobe slabijeg zdravstvenog stanja na početku trebaju primjenjivati vodu koja nije sasvim hladna, a kada krenu na hladno tuširanje trebaju obrisati dio tijela gdje je ostalo više vode.

Ostali trebaju paziti da mijenjaju dijelove tijela koje polijevaju, nikada se ne smije svaki dan polijevati samo gornji dio bez drugih dijelova tijela. Neprekidnim polijevanjem samo gornjeg djela, bez primjene vode na drugim mjestima može prouzročiti astmu, zato ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljno.

                       

   

0 komentari:

Objavi komentar