petak, 25. studenoga 2016.

Limunada – eliksir zdravlja i vitalnosti

Limunada – eliksir zdravlja i vitalnosti


Limun i njegova ljekovita svojstva poznata su još od antičkih vremena. On nije samo hrana, već pravi prirodni lijek koji obiluje nutrijentima kao što su vitamini C, A, B1, B6, folna kiselina, pektin, kalcij, kalij, magnezij, cink. Postoje mnogi načini na koje možete uvrstiti limun u vaš svakodnevni meni, ali jedan od najboljih je upravo čaša mlake vode i limunovog soka. Limun je supernamirnica koja nam može pomoći u prevenciji mnogih bolesti potičući naš imunološki sustav na bolji rad, ali i kao odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Limunadu bi bilo idealno popiti ujutro na prazan želudac, napraviti je s mlakom vodom jer tijelu treba mnogo više vremena za asimilaciju nutrijenata ako je voda hladna, te je popiti barem 15 minuta prije doručka. Uvijek koristite svježi limun, po mogućnosti iz organske proizvodnje, a u tom slučaju ne zaboravite prije istrugati limunovu koricu za nekakav ukusni kolač ili umak.
Ovo su samo neki od razloga zbog kojih biste trebali započeti dan s limunadom.

Jača imunološki sustav i potiče moždane funkcije jer je bogat vitaminom C, B2, B6 i kalijem. Limun obiluje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, što čini limunadu odličnom u hladnim zimskim danima kao prevencija protiv prehlade i gripe. Zahvaljujući tome što obiluje kalijem, pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma jer je limun bogat pektinom koji ublažava glad. Studije su pokazale da ljudi koji koriste bazne namirnice mnogo brže tope suvišne kilograme, a limun je visoko bazna namirnica, a ne kisela kako bi mnogi mogli pomisliti s obzirom na kiseli okus.

Uravnotežuje pH vrijednost organizma i izvrstan je diuretik. S čašom limunade eliminirat ćete iz sebe veliki broj toksina i očistiti organizam i time pridonijeti zdravlju cijelog organizma, a posebno urinarnog trakta. Redovno pijenje mlake limunade smanjit će i količinu mokraćne kiseline čiji se kristali nakupljaju u zglobovima uzrokujući upalu (giht).

Normalizira rad crijeva. Čaša mlake limunade idealna je i nakon obilnog obroka jer potiče probavu, proizvodnju
probavnih sokova i žuči. Također sprječava nastanak žgaravice i konstipacije. Mlaki sok od limuna normalizira rad crijeva te potiče njihovo pražnjenje čime se i ujedno jača imunološki sustav. Limunada

Osvježava dah i ne samo to, limunada pomaže smanjiti bol i upalu desni. S obzirom na to da limunska kiselina može nagristi zubnu caklinu, preporučujemo isprati usta vodom nakon pijenja limunade i ne piti je sa slamkom.

Čaša limunade na prazan želudac ujutro pomaže u slučaju kroničnog umora i dehidracije. Kad je organizam iscrpljen, organi ne funkcioniraju kako bi trebali i dolazi do nakupljanja toksina, stresa, konstipacije te mnogih drugih zdravstvenih problema.

Askorbinska kiselina (vitamin C) koja se nalazi u limunu potiče zacjeljivanje rana te je bitan nutrijent za zdrave kosti, vezivno tkivo i hrskavicu. Vitamin C ima protuupalna svojstva i blagotvorno djeluje na krvožilni sustav, povećava količine HDL kolesterola (takozvanog dobrog kolesterola) te sprječava oksidaciju masnoća u organizmu. Vitamin C je također prirodni antihistaminik, što ga čini našim saveznikom u borbi protiv raznih alergija.

Dakle, limunada je idealno piće s kojim započeti dan i održati organizam zdravim i vitalnim. Ne propustite priliku da to sami sebi dokažete ako vam je prehlada čest gost ili je koji kilogram viška vaš najveći neprijatelj.

0 komentari:

Objavi komentar