petak, 25. studenoga 2016.

Sjemenke lana i njihova ljekovitost

Sjemenke lana i njihova ljekovitost


Lan ili Linum usitatissimum je jednogodišnja biljka čije se sjemenke s pravom mogu nazvati „sjemenke zdravlja” jer unatoč njihovoj maloj veličini sadrže mnogobrojna ljekovita i hranjiva svojstva. Njihova ljekovitost poznata je još od antičkih vremena. Naime, sjemenke lana koristili su još Babilonci i stari Grci, najviše za pripremu kruha u prehrani i kao lijek za gastrointestinalne bolesti. Sjemenke lana obiluju vitaminima iz B skupine, mineralima (fosfor, kalcij, selen, bakar i magnezij) te zdravim masnim kiselinama (omega-3 i omega-6). Čak polovica masnoća koje se nalaze u sjemenkama lana čine omega-3 masne kiseline, što ove sjemenke čini najbogatijim biljnim izvorom tih masnih kiselina i odlična su zamjena ribljem ulju. Međutim da bi naš organizam uspio iskoristili sva ta ljekovita svojstva sjemenki lana, prije uporabe ih treba samljeti.

Sjemenke lana, bogate sluzi i uljem, jedno su od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv konstipacije i kroničnog Sjemenke lanazatvora te smetnji cijelog gastrointestinalnog trakta. Sluz se iz sjemenki izlučuje namakanjem u mlakoj vodi preko noći, te je možete koristiti kao prirodni laksativ koji ne oštećuje ni uljenjuje crijeva. Sjemenke lana pomažu u borbi protiv suvišnih kilograma jer osim što obiluju vitaminima i mineralima koji su nam potrebni u većim količinama kada se odlučimo izgubiti koji kilogram viška, sjemenke lana sadrže zdrave masnoće i vlakna koji čiste organizam, ubrzavaju metabolizam i daju osjećaj sitosti. Te iste masnoće, odnosno omega-3 masne kiseline, štite naš organizam od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju upale i snižavaju loš kolesterol (LDL kolesterol).

Istraživanje Sveučilišta u Iowi pokazalo je da se razine kolesterola mogu smanjiti za 10 posto u periodu od tri mjeseca uzimanja 3 žličice sjemenki lana, što je opravdalo tvrdnje da su sjemenke lana izvrstan prirodni saveznik u borbi protiv visokog kolesterola. Dakle, za sve koji imaju lagano povišeni kolesterol, uvođenje lana u svakodnevni meni trebalo bi biti od velike pomoći. Također je izvrsno sredstvo protiv menstrualnih tegoba i za smanjenje simptoma uzrokovanih menopauzom. Studije su pokazale kako sjemenke lana imaju učinak i na visoki krvni tlak, te kako smanjuju proces nakupljanja plaka na arterijama, dok laneno ulje nema takav učinak. Pokazalo se i da sjemenke lana imaju pozitivan učinak u prevenciji i suzbijanju raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Sjemenke lanaLaneno ulje odlično je za ubrzavanje procesa izbacivanja bubrežnih kamenaca te jačanje imunološkog sustava.
Možete ga koristiti i za jačanje jela, međutim, ako ga dodajete jelima, ne izlažite ga visokim temperaturama jer onda gubi svoja ljekovita svojstva. Kod uzimanja lanenog ulja, naime, postoje i kontraindikacije. Laneno ulje ne bi trebale uzimati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi, osobe koje imaju problema s jetrom te bubrezima. Osim oralne upotrebe, laneno ulje se može koristiti i u kozmetičke svrhe, protiv suhe i ispucane kose i kože.

Lan možete pronaći u gotovo svim supermarketima i prodavaonicama zdrave hrane. Možete kupiti cijeli zlatni ili smeđi lan ili već mljeven. Već mljeveni lan ima kraći rok trajanja, ali svakako je jednostavniji za uporabu.  Preporučuju se 2 žličice mljevenih sjemenki dnevno za postizanje blagotvornih učinaka na organizam. Mljevene sjemenke lana možete pomiješati s jogurtom, shake-ovima, brašnom za kruh i kolače, dodati vašoj omiljenoj salati ili jednostavno popiti pomješane s čašom mlake vode. Ako volite orašastu aromu sjemenki lana, svakako ne zaboravite obogatiti vaše recepte ovom supernamirnicom jer izuzetno povoljno djeluje na cijeli organizam. Mljevene sjemenke lana možete zaista kombinirati s gotovo svim namirnicama.





0 komentari:

Objavi komentar