četvrtak, 1. prosinca 2016.

Starenje na standby

Starenje na standby


Iluzija je očekivati da možemo zaustaviti biološki sat, no proces starenja i one naborane znakove koji nam odaju godine ipak možemo usporiti jer ovaj prirodni proces dodatno ubrzavaju čimbenici iz okoliša i nezdrave životne navike.
U prvom redu vjerni saveznici su svakako antioksidansi, koji neutraliziraju slobodne radikale jer oni nanose štetu našim stanicama i samim time imaju veliku ulogu u procesu starenja.

Pravilo 1
Dnevno popijte barem dvije šalice čaja od ljekovitih biljaka jer sadrže značajne količine antioksidansa. Ukoliko pijete puno kave, dvije šalice zamijenite biljnim čajem. Istraživanja dokazuju da obični mravinac, ružmarin, matičnjak, kadulja, metvica i timijan sadrže velike količine antioksidansa.

Pravilo 2
Jednom dnevno pojedite svježe pripremljenu salatu, upotrijebite domaće povrće poput špinata i vodopije. Zeleni listovi biljaka obiluju hranjivim sastojcima koji pomažu u zaštiti srca i drugih tegoba koje „dolaze“ s godinama. Pravilo glasi – što je list zeleniji, to je zdraviji.

Pravilo 3
Pojedite dva brazilska oraha dnevno te konzumirajte svakodnevno sjemenke suncokreta jer su bogat izvor vitamina E. Također su jako pristupačne, što nam olakšava kućni budžet.

Starenje na standby (3)

Pravilo 4
Pojedite barem jednu mrkvu i celer dnevno. Mrkva je bogata beta karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, dok celer obiluje apigeninom, kemijskim spojem koji proširuje krvne žile te pomaže kod visokog tlaka.

Pravilo 5
Potrudite se pojesti svaki dan obrok od izmiksanog voća. Svoje omiljeno voće stavite u mikser i sve dobro smiksajte. Ovo je bolja opcija od sokovnika jer vam ostaju vlakna što povoljno djeluje na probavu, a uvijek možete dodati i nemasni jogurt i cimet.

Pravilo 6
Maslinovo ulje! Sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin E, sterole i polifenole koji smanjuju razinu kolesterola, kao i rizik od ateroskleroze te sprječavaju procese poput oksidacije masti u organizmu. Nezasićene masne kiseline iz maslinova ulja djeluju na način da snižavaju LDL kolesterol, tzv. loši kolesterol.

 maslinovo

Pravilo 7
Sunce i pušenje pridonose preuranjenom starenju kože. Pretjerano izlaganje suncu može utjecati na raniju pojavu bora, pjega, crvenila te smanjenja elastičnosti kože. Konzumiranje što raznolikijih namirinica bogatih hranjivim tvarima učinit će čuda. Također je jako važno, ali ipak teže izvedivo, živcirati se što manje; na taj način naš organizam samo gubi na vitalnosti i energiji. Posao i ubrzan ritam života ostave traga, pa kasnije snosimo posljedice. Ne kaže se uzalud kako mnogi ljudi izgube zdravlje da bi stekli bogatstvo, a zatim izgube bogatstvo da bi vratili zdravlje.



0 komentari:

Objavi komentar