utorak, 13. prosinca 2016.

Jednostavni lijekovi za suhu kožu




Da li znate zašto mnogi od nas imaju suhu kožu? Naša koža proizvodi prirodna ulja koja su poznata pod nazivom sebum, a njegova neadekvatna proizvodnja izaziva suhu kožu. Drugim riječima – koža sadrži manje vlažnosti. Evo kako ćete se najlakše riješiti suhe kože.



Koristite blaga sredstva za čišćenje lica

Sredstva za čišćenje lica pravi su blagoslov i potrebno ih je koristiti svaki dan. Ona vam pomažu da očistite kožu lica i da vaša koža izgleda blistavo. Međutim, ako imate suhu kožu, obavezno koristite blaga sredstva. Jaki sapuni ne dolaze u obzir. Najbolje je da koristite proizvode koji sadrže sastojke za hidrataciju ili sapun koji sadrži hidratantnu kremu. Ovo će vratiti vlažnost vašoj koži.



Odgovarajuća kupka

Ako obožavate da se nakon napornog radnog dana opuštate u pjenušavoj kupki, a pri tome imate suhu kožu, onda uradite sljedeće: dodajte u kupku dvije kašičice ulja od jojobe ili bademovog ulja. Pomenuta ulja izvanredno vlaže i omekšavaju kožu te joj vraćaju prirodni sjaj.



Pijte više vode

Kako vam koža ne bi bila suha, potrebno je da pijete između sedam i osam čaša vode dnevno, a čak i više ako ste fizički aktivni. Pored toga, pomenute količine vode potrebne su za normalno funkcionisanje cjelokupnog organizma.



Koristite hidratantnu kremu

Prije svega potrebno je da nabavite dobru hidratantnu kremu. Nanosite je na lice, noge, ruke, vrat – na sva mjesta na kojima vam je koža suha. Najbolje je da je nanosite dok je koža još uvijek blago vlažna, a to je nakon tuširanja ili kupanja. Pogledajte i ostale koristi hidratantne kreme.



Izbjegavajte vodu iz slavine za pranje lica

Voda iz slavine veoma je tvrda, što znači da sadrži velike količine kamenca. Da li ste ikada primijetili na koži bijele tragove? Ako imate suhu kožu, to je sasvim “normalna” pojava. Za to ne treba kriviti sapun već vodu. Najbolje je da lice perete flaširanom vodom.



Pažljivo sa pilingom

Suha koža povremeno postaje neujednačena i počinje da se ljušti. Ne “napadajte” ta područja pilingom. Budite oprezni. Preporučuje se da piling radite jednom sedmično. I ne žurite dok ga radite. Budite nježni, masirajte kožu kružnim pokretima, a nakon završetka nanesite hidratantnu kremu. Najbolje je da sve navedeno radite prije spavanja, jer će to koži umogućiti da upije vlažnost.



Držite se podalje od poroka

Cigarete, kofein, alkohol – sve navedeno će izvući vlažnost iz kože. Koliko god je to moguće, pokušavajte da izbjegavate navedene poroke. Osim toga, cigarete uvijek izbjegavajte! Osim što su štetne po vašu kožu, štetne su i za cijeli organizam.


0 komentari:

Objavi komentar