utorak, 13. prosinca 2016.

6 prirodnih lijekova protiv depresije




Depresija je mentalni poremećaj koji podrazumijeva tužno raspoloženje i gubitak interesovanja za stvari i aktivnosti koje su ranije bile intresantne i rado upražnjavane. Jedan od glavnih razloga depresije može biti stres, kako psihički tako i fizički. Nedovoljna količina sna i nedostatak D vitamina drugi su razlozi koji mogu doprinijeti pojavljivanju depresije. Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne liječi, depresija može dovesti do anksioznosti i uzrokovati ozbiljne mentalne poremećaje. Simptomi depresije uključuju: osjećaj usamljenosti, nesigurnosti i bespomoćnosti, gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, nemogućnost spavanja, nedostatak koncentracije i samoprezir. Srećom, depresija je izlječiva, a evo i namirnica koje pomažu u njenom liječenju prirodnim putem.



Jabuke

Jabuka je jedan od najpogodnijih lijekova za stanje očaja. Različite hranjive materije koje ovo voće sadrži, kao što su vitamin B, fosfor i kalijum pomažu sintezu glutaminske kiseline koja pomaže normalno funkcionisanje nervnih ćelija. Jabuku je potrebno uzimati sa medom i mlijekom. Ova terapija djeluje kao veoma djelotvoran tonik za nervne ćelije te će vam donijeti bolje raspoloženje i živahnost.



Šparoge

Osim što su veoma hranjive, šparoge imaju i razna medicinska svojstva. Njihov korijen jedan je od najboljih lijekova protiv depresije te se veoma često koristi kao biljni lijek kod raznih mentalnih oboljenja. Dobar je stimulans za nerve i mozak. Jedan do dva grama praha napravljenog od suhog korijena biljke, ako se uzima svakodnevno, veoma brzo će vas osloboditi od depresije.



Vitamin D

Jedan od glavnih razloga razvijanja depresije može biti i nedostatak D vitamina. Kako biste se riješili depresije, potrebno je da unosite dovoljne količine ovog vitamina u organizam, bilo sunčanjem ili konzumiranjem namirnica koje ga sadrže. Najbolji izvori vitamina D su mliječni proizvodi, riba, riblje ulje, orašasti plodovi i banane.



Izbjegavajte čaj, kafu i alkohol

Kod velikog broja ljudi postoji pogrešno uvjerenje da ih čaj, kafa ili alkohol mogu izvući iz depresije. Iako pomenuto može pomoći u datom trenutku, ovi napici vas mogu dovesti i do većeg nivoa depresije, uzrokujući mentalna i fizička oštećenja. Ukoliko ste depresivni, obavezno izbjegavajte konzumiranje pomenutih napitaka.



Vježbanje

Vježbanje igra veoma važnu ulogu u procesu oslobađanja od depresije. Ono vam pomaže u održavanju vaše psihe svježom i zdravom. Kada ste depresivni, obavezno idite u šetnju. Upražnjavanje joge, aerobika ili drugih laganih vježbi bar petnaest minuta dnevno pomoći će vam ne samo da se riješite depresije već i da ostanete u dobroj formi.



Meditacija

Opuštanje je još jedan odličan lijek protiv depresije. Praktikovanje meditacije bar deset minuta dnevno može poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje i držati depresiju na odstojanju.


0 komentari:

Objavi komentar