nedjelja, 13. studenoga 2016.

Što kada zima donese suhu kožu

Što kada zima donese suhu kožu

Suha koža problem je s kojim se gotovo svi bore dolaskom hladnijeg vremena. Kombinacija vanjske hladnoće i suhog zraka uslijed grijanja dovodi do ljuskanja, suhe i sive kože. Još veći problem nastaje kada se na takvu kožu mora nanijeti puder zbog čega izgledamo zategnuto. Kako se boriti protiv suhe kože? Evo nekoliko savjeta.

Simptomi i uzroci suhe kože

Kako bi mogli djelovati na suhu kožu potrebno je prvenstveno razumjeti simptome suhe kože a to su: napeta, hrapava koža koja zateže, svrbež, perutanje kože i sužene pore. Dovoljno je da imate jedan od simptoma da zaključite kako vam je koža suha.
Uzroci suhe kože mogu biti vanjski čimbenici poput zraka, temperature, sredstava za čišćenje lica ili ultraljubičasto zračenje. Brojni lijekovi također mogu uzrokovati suhu kožu. Ako netko u obitelji ima suhu kožu, u pitanju može biti i genetika. Promjena hormonalnog statusa u trudnoći ili iz nekog drugog razloga može utjecati na zadržavanje vlage. Bogata prehrana je važna kako bi koža dobila sve potrebne tvari za obnavljanje i zaštitu. Starenje je još jedan od čimbenika. Kako starimo, opada broj žlijezda, što uzrokuje nedostatak lipida i vlage.

Prehrana

Jedite što više orašastih plodova i plave masne ribe. Oni sadrže omega-3 masne kiseline koje sudjeluju u izgrađivanju lipida koji su zaslužni za zaštitu kože. Jedite šareno kako bi unijeli vitamine i minerale koji djeluju kao pomoćnici u brojnim reakcijama koje sudjeluju u borbi protiv starenja kože.

suha koža

Kozmetički proizvodi

Na tržištu postoje brojni kozmetički proizvodi koji se navode kao pomoć kod suhe kože. Što je to što doista treba tražiti u jednom takvom proizvodu?

Hijaluronska kiselina i ureja zadržavaju vlagu.

Antioksidansi poput vitamina E bore se protiv starenja kože što znači da bolje zadržavaju vlagu.

Ceramidi stvaraju zaštitni površinski sloj

Aloe vera, gospina trava i minerali ublažavaju nadraženu kožu.

Uvijek koristite kreme s UV zaštitom. Spriječit ćete sušenje kože izazvano UV zrakama, nastajanje tamnih mrlja i bora. Izbjegavajte sredstva za čišćenje s alkoholom jer dodatno isušuju kožu.

suha koža

Napravite prevenciju

Piling je prvi korak odstranjivanja ljuskica s kože. Radite ga jednom do dva puta tjedno kako bi osigurali da novi slojevi „dišu”.

Dnevna doza vitamina C osigurat će dovoljnu proizvodnju kolagena koji veže velike količine vode pa sprječava isušivanje kože.
Mezoterapija je tretman hvaljen od strane slavnih. Malim iglicama hijaluronska kiselina ubrizgava se u mezoderm kože.

Vlažite zrak u kojem boravite. Zdjelica vode isparavanjem otpušta vodu, pa će to doprinijeti vlazi.

Izbjegavajte jako tople kupke. Vruća voda isušuje kožu ispirući prirodna ulja, pa će rezultat biti zategnuta suha koža.

Uz sve ove savjete suha koža više neće biti problem. U nedostatku preparata, malo maslinovog ulja i maska za lice od meda i jogurta spašavaju stvar. Pomiješajte med i jogurt u jednakim omjerima dok ne dobijete homogenu smjesu. Nanesite na lice 15 – 20 minuta. Kada operete, napravite piling talogom od kave ili sodom bikarbonom i namažite maslinovim uljem.

0 komentari:

Objavi komentar