utorak, 29. studenoga 2016.

Problemi sa zglobovima – sastojci koji pomažu

Problemi sa zglobovima – sastojci koji pomažu


Problemi sa zglobovima

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, problemi s artritisom nalaze se na 4. mjestu najučestalijih bolesti. Naime, mnogo ljudi pati od navedenih bolova koji mogu zahvatiti cjelokupni sustav za kretanje. Zanimljivo je da se problemi češće javljaju kod žena, nego kod muškaraca. Razlog su najčešće upalni procesi koji pogađaju unutarnju ovojnicu – sinoviju. Simptomi su uglavnom jutarnja ukočenost, otjecanje i deformacija zglobova.

Određeni sastojci mogu pomoći kod ovakvih problema jer u svom sastavu imaju tvari koje sprječavaju upalu, ublažuju bolove, pomažu u izgradnji hrskavice ili poboljšavaju strukturu tkiva.

Donosimo neke od njih.

Omega-3 masne kiseline, nezasićene masne kiseline

Smanjuju proizvodnju transmitora koji pospješuju nastanak upale i razgradnju hrskavice te ublažavaju bolove kod takvih tegoba. U skupinu djelotvornih tvari koje sprječavaju upalu spadaju linolna i linolenska kiselina. Nezasićene masne kiseline blokiraju enzimski sustav koji pospješuje upale.

Kondroitin i glukozamin

Maori, izvorni stanovnici Novog Zelanda, već se stoljećima hrane zelenousnom školjkom. Kod tog naroda bolest zglobova gotovo je nepoznanica, a istraživanja su pokazala da je za to zaslužna upravo ova školjka. Kondroitin i glukozamin predstavljaju proteine koji vežu vodu u hrskavičnom tkivu te na taj način djeluju kao magneti za tekućinu te sprječavaju isušivanje zglobova i pospješuju regeneraciju zglobne hrskavice. Kondroitin pomaže stanicama pri izgradnji hrskavice i sprječava njezinu razgradnju.

Niacin

Dokazano poboljšava pokretljivost zglobova, ublažava bol i upalne procese. Posebno je potreban trudnicama te djeci u razvoju.

Vitamin C

Sudjeluje u sintezi kolagena te poboljšava strukturu kostiju i hrskavice.

Vitamin E

Jaki antioksidans koji štiti stanične membrane, smanjuje bol i djeluje protuupalno.
Sprječava stvaranje transmitora odgovornih za bol te pozitivno djeluje na imunološki sustav koji pomaže kod tegoba sa zglobovima.

Vitamin D

Manjak ovog vitamina znatno povećava rizik od artritisa jer je važan za pretvaranje u hrskavici. Naše tijelo također stvara vitamin D nakon izlaganja suncu.

Đumbir

Dokazano je da đumbir utječe na smanjenje bolova.


0 komentari:

Objavi komentar