subota, 26. studenoga 2016.

Čokolada – najslađa ženina slabost

Čokolada – najslađa ženina slabost


Od svega što je dobro u životu, pati nam zdravlje, duša, ili deblja. – Vrijeme je da pobijemo malo ovu izjavu. Žena će i Bradu Pittu odoljeti, ali čokoladi u vrijeme PMS-A, nikako. Tamna čokolada je bogata magnezijem i triptofanom koji smiruje živčani sustav te ublažava stres i osjećaj tjeskobe, podižući razinu serotonina, hormona sreće.

Svijet bi bio zaista siv bez ove savršene slastice, čak su je drevne Maye smatrale hranom bogova.
Koristili su plodove s kakaovog stabla za izradu ukusnog napitka zvanog ‘čokolatl’. Trgovačkim putevima prenijeli su plodove s drveta kakaovca i čudotvorni napitak, pa danas zahvaljujući njima danas imamo najomiljeniji „antidepresiv‟ svake žene.

Možete reći da ste snažni ako ste u stanju razlomiti čokoladu u komade vlastitim rukama, a nakon toga pojesti samo jedan komadić.– (Judith Viorst)

Ova izreka svakako „drži vodu‟, jedini problem je zapravo što je tako ukusna da je teško stati, ali zato treba konzumirati što tamniju čokoladu budući da kvalitetne tamne čokolade sadrže više od 60% kakaovih dijelova. Veći postotak kakaa – zdravija čokolada.

Osnovni sastojak čokolade je zrno kakaoa – plod biljke kakaovca (Theobroma cacao). Kakaovac je tropska biljka, a Europljane je s čokoladom upoznao Kristofor Kolumbo, njima je okus pak bio pregorak te su obogatili recepturu cimetom, šećerom i medom.

Osnovni sastojci svih čokolada su kakaov maslac, kakao masa, aroma vanilije te emulgator lecitin, porijeklom iz soje, čija je uloga povezivanje svih sastojaka čokolade, a bogata je fosforom, magnezijem, željezom, kalijem i cinkom. Jeste li znali da čokolada sadrži i cijeli niz vitamina B skupine, vitamin E i beta karoten?

Čokolada je zdrava:

Tamna čokolada snižava krvni tlak, dokazano! Flavonoidi iz tamne čokolade povoljno djeluju na krvne žile šireći ih i omogućavajući krvi više prostora za protok.

Također crna čokolada djeluje povoljno na kolesterol, unatoč zasićenoj masti. U čokoladi se nalazi posebna vrsta zasićene masti – stearinska kiselina, koja se u tijelu ponaša drugačije od ostalih zasićenih masti. Čokolada ima i nezasićene masti poput oleinske kiseline koja smanjuje LDL (loši) kolesterol u tijelu.

čokolada

Povoljno djeluje na kožu:

Komponente u crnoj čokoladi povoljno djeluju i na vašu kožu. Flavonoidi iz čokolade pomažu kod oštećenja izazvanih ultraljubičastim zračenjem te poboljšavaju cirkulaciju krvi u koži. Čokolada nije krivac za akne, kako se vjeruje. Istraživanja su pokazala da ne postoji veza između pojave akni i konzumacije čokolade. Mliječna čokolada je već druga priča, ona sadrži puno više šećera i masti od tamne čokolade. Studije provedene u Njemačkoj pokazale su kako žene koje konzumiraju kakao zrna imaju zategnutiju kožu, sjajniji te mlađi izgled. Zrno kakaa također posjeduje antioksidanse, prirodne spojeve koji štite naš organizam od slobodnih radikala.

Ipak, današnja industrija brojne prednosti čokolade zamijenila je običnim kemijskim spojevima, zato pazite koju tj. kakvu čokoladu kupujete, konvencionalne čokolade ne zadrže blago zrna kakaa.

Najzdravije su čokolade iz biološkog uzgoja koje ne sadrže bijeli šećer, ali kao i za sve u životu potrebna je umjerenost.

         

                                     

0 komentari:

Objavi komentar