subota, 19. studenoga 2016.

Bordo – boja vitalnosti i ljepote


Bordo – boja vitalnosti i ljepote

Ove sezone bordo je boja zavladala modnim svijetom. No, atraktivnost ove boje prebacila se i na tanjure. Što vam prvo padne na pamet kada zamislite tanjur bordo boje? Naravno, cikla.

Cikla

Cikla je korjenasto povrće koje dozrijeva u ljeto i jesen. Osim što je jako zdrava, sada je sezona cikle. Osnovno pravilo pravilne prehrane je jesti sezonsko voće i povrće. Saznajte zašto je cikla kraljica vitalnosti.

Bordo je in

Zašto baš ova boja pitate se? Bordo boja cikla potječe od pigmenta koji se naziva betacijanin. Ovaj pigment djeluje kao antioksidans i sprječava nastanak slobodnih radikala. Slobodni radikali su zaslužni za proces starenja, bolesti i stvaranja tumorskih stanica. Iz tog razloga sok od cikle ima jaka antikancerogena svojstva. Studija provedena u Washingtonu pokazala je da betacijanin smanjuje razvoj tumorskih stanica prostate i grudi za 12 %.

bordo tanjur

Sok od cikle

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu. Razlog je betain. Betain je taj koji djeluje kao detoksifikacijska komponenta u soku cikle. Sok od cikle obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži najviše vitamina C i folne kiseline koja je bitna za trudnice. Sadrži gotovo sve minerale potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Najzastupljeniji su kalcij, jod, fosfor, kalij i magnezij. Silicij koji cikla sadrži bitan je za apsorpciju kalcija. Nedostatak ovog minerala očituje se kao lomljivost noktiju, ispadanje kose i kožni problemi. Ako imate problema s ovim stvarima, sjetite se: bordo je in i to ne samo na usnama.

Prva pomoć kod visokog tlaka

Visoki tlak je problem s kojim se susreće većina populacije. Nećete vjerovati, ali cikla i tu ima svoje čari. Najnovija istraživanja provedena u Londonu dokazuju da jedna čaša soka od cikle smanjuje tlak. Naime, 250 ml ovog soka smanji tlak nakon 24 sata. Nitrati u cikli su zaslužni za ovaj proces. U Australiji se otkrili da je tlak snižen nakon samo 6 sati od konzumacije pola litre soka od cikle. Ipak, imate li problema s varijacijama u tlaku, nemojte pretjerivati. Jedna čaša dnevno bit će dovoljna.

Sportaši, sada je vaše vrijeme

Bordo je in i za vas. Brojna istraživanja su provedena na ovu temu. Mišići za svoj rad koriste ATP, a ATP molekule su kao energetska valuta za njihov rad. Konzumacija soka od cikle povećala je izdržljivost sportaša za do 20%. Laički rečeno, cikla je povećala izdržljivost mišića i smanjila potrebu za kisikom! Ovi rezultati dobiveni su nakon konzumacije samo pola litre soka od cikle tjedno!

bordo boja vitalnosti sportaši

Anemija je prošlost

Koliko ste puta čuli da za anemiju trebate piti sok od cikle? Vjerojatno bezbroj. Za to zaista postoji opravdan razlog. Sok od cikle sadrži željezo. No, ono što iskorištavanje tog željeza pospješuje su velike količine vitamina C u cikli. Osim toga, ona sadrži i velike količine folne kiseline koja će kod vegetarijanaca povećati udio vitamina B12 koji ova skupina uglavnom ima u deficitu.

Pripremite sami bordo energetsku bombu

Sama cikla u soku može biti popriličan izazov za popiti. Ovaj napitak možete učiniti još boljim i ukusnijim. Evo kako. U blender stavite pola cikle, pola limuna, jednu mrkvu i pola jabuke. Sve skupa blendajte i dodajte vode po želji. Po želji dodati možete i žličicu meda. Centimetar korijena đumbira potaknut će i topljenje kilograma. Ovaj napitak postati će gral vaše vitalnosti.

Ciklu možete i nasjeckati, pa dodati u salatu. Ovaj sok možete koristiti i kao antioksidans za lice. Blazinicom nanesite sok na lice i držite 15 minuta. Ovaj vas sok može obojiti, ali nemojte se prepasti. Sredstvom za skidanje šminke boja će se skinuti. Ipak, ovu masku je bolje raditi kada nemate bitnih dogovora ili spoj. Bordo je ove godine in i na tanjuru. Uvrstite ovo super voće na svoj meni.

0 komentari:

Objavi komentar