petak, 18. studenoga 2016.

Biljke za zdravlje žene

Biljke za zdravlje žene

Svaka žena mora imati nekoliko biljaka u svojoj kućnoj ljekarni. Fitoterapija je u posljednje vrijeme postala odgovor kod mnogo problema. Neke od ovih biljaka pripremati možete kao čaj ili ih koristiti u obliku eteričnog ulja. Za korisno djelovanje ovih biljaka znamo upravo od naših baka i s razlogom ih zovu biljke za zdravlje žene.

Kadulja

Kadulja je ženska biljka za koju je poznata izreka: Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena.
Kadulja se preporučuje ženama u menopauzi. Smanjuje noćno znojenje, valunge i nagle promjene raspoloženja. Pomaže kod bolnih menstruacija. Zbog svojih antimikrobnih i antiseptičkih svojstava kadulja pomaže i kod menstrualnih bolova te urinarnih infekcija.
Nekada se preporučivala trudnicama pred porod jer može stimulirati kontrakcije maternice.

Čaj: Žličicu osušenih listova preliti s 2 dcl prokuhane vode. Piti jednu šalicu dnevno.

Sladić

Korijen ove biljke upotrebljava se u proizvodnji slatkiša. Ono što ga čini idealnim za žene je njegova sposobnost smanjivanja razine testosterona. Blokira enzim koji utječe na njegovu proizvodnju. Podiže razine estrogena i kortizola. Preporučuje se ženama s policističnim jajnicima koje imaju nepravilan menstrualni ciklus, akne i povećanu tjelesnu masu uzrokovanu hormonalnim disbalansom. Sladić najbolje djelovanje pokazuje u kombinaciji s boražinom.
Ne preporučuje se muškarcima i osobama s visokim tlakom.

Pije se čaj, najbolje ujutro.

biljke za zdravlje žene

Vrkuta

Na Islandu je ova biljka prozvana „svetom biljkom”. Vrkuta pomaže kod menstrualnih tegoba, jakih izlijeva i gljivičnih infekcija pa s razlogom spada u biljke za zdravlje žene. Koristila se kao prevencija kod pobačaja.

Uzima se u obliku čaja.

Noćurak

Ulje noćurka uzima se kao dodatak prehrani kod PMS-a. Smatra se da je jači PMS posljedica manjka alfa linolenske kiseline kojom ulje ove biljke obiluje. Uslijed manjka alfa linolenske kiseline žene postaju osjetljive na hormon prolaktin, što rezultira natečenim i bolnim grudima. Smanjuje promjene raspoloženja kako u PMS-u tako i u menopauzi. Pomaže i kod artritisa, psorijaze i neurodermatitisa. U Velikoj Britaniji ovo ulje koristi se kao terapija kod ženskih tegoba.

Uzima se kao dodatak prehrani uglavnom dva puta dnevno.

biljke za zdravlje žene

Macina trava

Macina trava naziva se i očajnicom. Koristi se kod problema s neplodnošću tako što balansira hormone. Učinkovita je i kod bolnih mjesečnica.

Pije se čaj tri do pet puta dnevno. Čim se utvrdi trudnoća potrebno je prestati s konzumacijom čaja.

Kurkuma

Među biljke za zdravlje žene spada i kurkuma. Žuti prah cijenjen je diljem svijeta. Kurkumin djeluje poput kemoterapeutika. Ima mogućnost uništavanja karcinogenih stanica pri čemu zdrave stanice ostavlja netaknutima. Predstavlja zaštitu od karcinoma dojke i mioma maternice.
Izbjegavajte je ako imate problema sa žuči.

Možete je koristiti kao začin ili žličicu praha dodati u toplo mlijeko i popiti kao zlatno mlijeko.

Lan

Sjemenke lana obiluju estrogenom i ligninom. Fitoestrogen nalik je onom ljudskom i preporučujeva se ženama u menopauzi. S druge strane, sadrži lignin, a to je biljno vlakno koje uklanja višak estrogena. Previše estrogena može imati pro-tumorski učinak, pa lan indirektno štiti od nastanka karcinoma.

Žlicu sjemenki ili lanenog ulja najbolje je dodati u jogurt ili posni sir. Sjemenke ne zaboravite usitniti.

0 komentari:

Objavi komentar