petak, 28. listopada 2016.

Hormonalne akne: Kako ih prepoznati i efikasno eliminisati

Slikovni rezultat za Hormonalne akne: Kako ih prepoznati i efikasno eliminisati

Kao da samo postojanje akni nije dovoljno, nego i liječenje istih zahtijeva “pune ruke“ posla. Saznajte kojem tipu akni pripadaju one sa kojima se trenutno borite te naučite kako da ih se riješite.



Kako da znate da li su akne na vašem licu izazvane hormonalnim poremećajem?

 Ove akne su obično duboke, cistične i osjetljive na dodir te se najčešće pojavljuju duž vilične kosti. Mogu se podijeliti u dvije kategorije: one koje se javljaju u pubertetu te one koje se javljaju za vrijeme PMS-a. Ove druge najčešće se javljaju na donjem dijelu lica, uključujući i bradu. Ako ih i za vrijeme menstruacije imate u predjelu brade, vjerovatno su hormonalne.



Da li možete preventivno djelovati na pojavu hormonalnih akni?

Da, naravno da možete! Koristite preparate koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu. Redovno vježbajte, pijte mnogo vode te vodite računa da spavate dovoljno. Zdravo se hranite te izbjegavajte stresne situacije, jer je poznato da one pogoršavaju hormonske fluktuacije.


Način liječenja hormonalnih akni


 Hormonalne akne su obično cistične i ispunjene gnojem te se nalaze duboko ispod kože. Dakle, ako imate iste, obavezno posjetite dermatologa koji će vam prepisati sredstvo na bazi retinoinske kiseline, jer će ono ublažiti upalu. U nekim slučajevima, ciste su izrazito velike i upaljene p a jedino injekcije kortizona mogu da pomognu. Takođe, upalu možete smanjiti nanošenjem hladnih obloga nekoliko puta dnevno. Takođe, pilule za kontracepciju mogu biti od velike pomoći, ali ništa ne uzimajte bez konsultacije sa vašim doktorom.


Mogu li pilule za kontracepciju uticati na pojavu hormonalnih akni?

 Pilule za kontracepciju smanjuju simptome PMS-a, a samim tim utiču i na smanjenje akni. Međutim, čak iako ih koristite, akne se mogu pojaviti usljed drugih faktora, a od kojih je stres jedan od najčešćih.



0 komentari:

Objavi komentar