petak, 28. listopada 2016.

9 činjenica o grliću materice koje svaka žena treba da zn

Slikovni rezultat za 9 činjenica o grliću materice koje svaka žena treba da zn

Budimo iskreni: koliko zaista znate o grliću materice? Mnoge žene ne znaju šta je to, a ne znaju zato što ne mogu da ga vide. Dakle, sljedećih devet stvari predstavljaju osnovne činjenice koje svaka žena treba da zna.

Smješten je između materice i vagine. Grlić materice, koji je dug oko per centimetara, nalazi se na dnu materice, a na vrhu vaginalnog otvora.
Ima veoma važnu ulogu u razmnožavanju. Kada ostanete u drugom stanju, grlić “zadržava” fetus u materici dok ne dođe vrijeme za porod, kada kontrakcije uzrokuju njegovo širenje za deset centimetara, a kako bi beba mogla da prođe kroz rodnicu.
Izuzetno je elastičan. U trudnoći, stanjeni, prošireni grlić materice znači da je porođaj počeo. Čak i kada se raširi za deset centimetara kako bi omogućio “prolazak” bebe, on se vraća nazad, u prvobitno stanje i zacjeljuje.
To je mjesto gdje se oslobađa menstruacija. Kada niste u drugom stanju (ili u menopauzi i postmenopauzi) tada imate menstruaciju. Međutim, ono što ne znate jeste da zapravo grlić materice omogućava krvi da napusti vaše tijelo.
Pokušava da zaštiti vašu plodnost. Grlić materice prva je linija odbrane protiv seksualno prenosivih oboljenja koja mogu dovesti do steriliteta.
Humani papiloma virus (HPV) uzrok je većine slučajeva raka grlića materice. HPV jedna je od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Istraživanja pokazuju da oko 80% žena bude inficirano prije pedesete godine života. Virus može izmijeniti ćelije grlića materice i, tokom godina, ove promjene mogu dovesti do raka, ako se ne otkrije i ne liječi.
Rak grlića materice veoma lako se može spriječiti. Uz redovne preglede i rano liječenje, rak grlića materice jedna je od najizlječivijih vrsta raka kod žena. Sve žene, počevši od dvadeset i prve godine života, treba da urade Papa test za otkrivanje prisustva abnormalnih ćelija. Žene starije od trideset godina mogu uraditi i HPV test, a njegova svrha je da se otkriju specifične vrste HPV-a koje mogu dovesti do raka grlića materice.

I druge infekcije mogu da napadnu grlić materice. Hlamidija i gonoreja obično utiču na grlić materice. Ako se ne liječe, pomenute infekcije mogu dovesti do zapaljenja male karlice, oboljenja koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija plodnosti.
Pušenje šteti grliću materice. Istraživanja pokazuje da su žene pušači pod duplo većim rizikom od nastanka i razvoja raka grlića materice u odnosu na žene nepušače. Zbog pušenja, imunološki sistem manje je efikasan u borbi protiv HPV-a. Štaviše, nusproizvodi duvana mogu se naći u cervikalnoj sluzi žena pušača, a naučnici vjeruju da ove supstance mogu oštetiti DNK ćelija grlića materice doprinoseći razvoju raka na njemu.


0 komentari:

Objavi komentar