One su malo drugačije od klasične verzije jafa kolača, ali su i mnogo ljepše, najvećim dijelom zbog fenomenalne pjenaste kreme. Prijatno!
Sastojci
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
4 kašike kakaoa
6 kašika tople vode
sok od jedne narandže
kašičica praška za pecivo.
Pjenasta krema:
500 ml slatke pavlake
dvije kašike šećera u prahu
100 svježe cijeđenog soka od narandže
10 grama želatina u prahu.
Glazura:
200 grama čokolade za kuvanje
150 grama putera
5 kašika šećera
5 kašika mlijeka.
Priprema
Pjenasto umutiti jaja i šećer. Pred kraj mućenja dodavati jednu po jednu kašiku tople vode. Dodati sok od narandže, brašno, kakao i prašak za pecivo, lagano izmiješati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 20×30 cm. Peći oko 15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi.
Želatin staviti u sok od narandže i ostaviti desetak minuta da nabubri. Umutiti slatku pavlaku i šećer u gust šlag. Sok sa želatinom blago zagrijati i dodati u umućenu slatku pavlaku. Dobro izmiješati mikserom.
Za glazuru, na umjerenoj vatri zagrijavati sve sastojke zajedno i miješati da se dobije glatka i sjajna smjesa. Ostaviti da se dobro prohladi.
Na koru rasporediti kremu od slatke pavlake, preliti glazuru i ostaviti nekoliko sati da se stegne i da se sjedine ukusi.
Napomena: Narandža sadrži kiseline koje će slatku pavlaku učvrstiti već pri samom miješanju sa sokom pa, ako ne želite da koristite želatin, možete ga izostaviti.
petak, 28. listopada 2016.
Malo drugačije, ali fantastične: Pjenaste jafa kocke
10:02
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar