utorak, 20. prosinca 2016.

Recepti s pirom




Pir ima laganu teksturu i ugodan, pomalo orašasti okus.

Može se koristiti u obliku cijelog ili oljuštenog zrna te kao brašno.

Kuhani pir će poslužiti u pripremi brojnih jela - od slanih do slatkih.

Posebno je zdrav kao prilog i dodatak varivima, juhama i salatama, dok je brašno pogodno za izradu raznih vrsta tijesta.

Prije pripreme pira, zrna bi trebalo namakati najmanje 1 sat, no bolje je dulje, odnosno 8 sati ili preko noći.

Iz istog se razloga preporučuje i da tijesto odstoji.

Time se razgrađuje fitinska kiselina koja u probavnom sustavu sprečava apsorpciju hranjivih tvari u krvotok.


Kako pravilno skuhati pir


Pir isperite, procijedite i stavite u posudu. Prelijte ga vodom.

Na 1 šalicu pira stavite 3 šalice vode. Dodajte nekoliko prstohvata soli.

Pokrijte i kuhajte približno sat i pol.

Želite li da kuhani pir bude kompaktniji i malo tvrđi (primjerice za salate) na 1 šalicu pira stavite 2 šalice vode i kuhajte dok ne omekša (40 - 50 minuta).

Vatra za kuhanje neka bude srednje jaka. Kada sve zakuha, vatru smanjite.

Ako ste prethodnog dana sjemenke namočili, trebat će vam kraće vrijeme kuhanja.


1. Hranjivi doručak od pira


Sastojci:

2 dl domaćeg mlijeka (ili mlijeka od žitarica, ili od orašastih plodova)
60 g kuhanih zrna pira
2 jušne žlice nasjeckanih orašastih plodova
2 jušne žlice nasjeckanog suhog voća
začini prema ukusu: cimet, đumbir, klinčići, kurkuma ili vanilija

Priprema:

Zagrijte mlijeko pa dodajte pir i suho voće (brusnice, grožđice, marelice, smokve ili šljive).

Pustite da nekoliko minuta prokuha kako bi sastojci omekšali.

Umjesto kuhanog pira možete upotrijebiti i pirove pahuljice.

Umiješajte ostale sastojke (bademi, lješnjaci, orasi) i začine te poslužite.

Prema ukusu možete dodati i malo svježeg sezonskog voća (borovnice, grožđe, jagode, kruške, jabuke, trešnje).


2. Miješana salata s pirom


Sastojci:

300 g kuhanog pira
1 manja glavica luka, sitnije nasjeckanog
1 češanj češnjaka, nasjeckani
2 rajčice, sitnije narezane
2 jušne žlice jabučnoga octa
himalajska sol prema ukusu
crni papar prema ukusu
kokosovo ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje, prema ukusu
začini prema ukusu: bosiljak, korijander, origano ili peršin

Priprema:

Sve sastojke lagano izmiješajte.

Umjesto rajčice možete dodati neko drugo sezonsko povrće (papriku, celer, mrkvu, tikvice) te neke mahunarke poput graška, graha, mahuna, slanutka.

Prije posluživanja dodajte pokoji listić zelene salate, radiča ili rikule.

Salata je ukusnija ako odstoji.


3. Tijesto od pira


Kod spravljanja kruha, raznih peciva i kolača možete upotrijebiti čisto pirovo brašno ili ga kombinirati s drugim vrstama brašna.

Tijesto će biti izuzetno ukusno ako u njega stavite i razne sjemenke (lan, sezam, suncokret).

Tijesto od pirovog brašna je gušće i tvrđe nego tijesto od pšeničnog brašna, pa je u njega potrebno dodati više vode ili mlijeka.

Tijesto je manje elastično zato što pir ima znatno manje glutena od pšenice.

Sastojci:

500 g pirovog brašna
1 čajna žlica sode bikarbone
2,5 dl domaćeg mlijeka
2 do 3 čajne žlice meda
malo himalajske soli
malo kokosovog ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Dobro izmiješajte brašno, sobu bikarbonu i sol.

Posebno promiješajte mlijeko i med.

Dodajte ih suhim sastojcima i miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Prema potrebi dodajte mlijeka ili brašna kako bi tijesto bilo podatno (ne i ljepljivo, niti suviše tvrdo).

Namastite kalup za pečenje i u njega stavite tijesto.

Pecite približno 1 sat dok ne postane zlatno žuto.

Od ovoga tijesta na štednjaku možete ispeći kruščiće ili pogače.

Poklopite tavicu i na laganoj vatri kratko popecite s obje strane.

0 komentari:

Objavi komentar