subota, 10. prosinca 2016.

Najbolji savjeti za mali zimski detoks…

Foto: Guliver/Thinkstock


Nekoliko malih promjena može dugoročno i te kako da pomogne našem tijelu da što bolje obavlja svoju glavnu zadaću svakog dana: čišćenje od toksina!

Naše tijelo stalno se rješava toksina, prema tome istina je reći da ste na “detoxu” apsolutno uvijek. Cilj bi trebalo da vam bude da dodatno podtstaknete prirodne procese u tijelu s nekoliko malih taktika.

U nastavku pročitajte naših najdražih šest “alata” koje ćemo koristiti tridesetak dana kako bismo zimsku sezonu počeli kako treba!

1. PRAVILNO SE HIDRATIZUJTE – Polako konzumiranje vode kroz dan dopušta vašem tijelu da najbolje iskoristi ovaj eliksir prirode u svoju korist, zato pijte vodu i između obroka. Mayo klinika preporučuje dozu od devet čaša vode dnevno za žene i 11 čaša za muškarce, ali naravno, puno toga utiče na hidrataciju. Ako vježbate, pijete puno kofeina ili planirate da provedete dan na suncu – svakako povećajte unos vode. Prednosti vode za naš organizam su beskrajne: detoksikacija, gubitak težine, smanjen osjećaj slabosti, prevencija glavobolje te bolje varenje.

2. PIJTE “PAMETNIJU” VODU – Voda s limunom odlična je zamjena za sokove. Limuni se, iako po prirodi kiseli, u našem tijelu pretvaraju u alkaloide. Preporučujemo da ujutro na tašte popijete toplu ili mlaku vodu s limunom koja će vaše tijelo hidratiovati i pritom pročistiti jetru.

3. DODAJTE KOKOSOVO ULJE – Započnite ili završite dan kašikom kokosovog ulja. Poznato je po tome da ubrzava metabolizam i reguliše rast Candide u tijelu, a odlično je i u kafi, čaju ili smoothieju.

4. POSTITE 12 SATI – Najidealnije bi bilo da između večere i doručka postite punih 12 sati. Prvih 6-8 sati nakon večere vaše je tijelo fokusirano na varenje hrane, a posljednja četiri posvećuje se čišćenju organizma te je upravo to vrijeme najefikasnije za sagorijevanje masnoća.

5. SPAVAJTE U POTPUNOM MRAKU – Velika većina nas nije ni svjesna svih predivnih pogodnosti sna i, nažalost, ne iskorištavamo ga dovoljno. Investirajte u tamne zavjese i zaustavite jutarnje svijetlo koje vas budi (uključujući i uličnu rasvjetu, mobilni telefon ili TV). Prednosti sna su: regulisanje hormona, suzbijanje apetita, ublažavanje nivoa stresa, snižavanje stupnja depresije, podsticanje kreativnosti te poboljšanje pamćenja i sveukupnog pozitivnog pogleda na život.

6. PROBAJTE SUHO ČETKANJE KOŽE – Samo odvojite nekoliko minuta kako biste očetkali kožu ili ujutro ili uveče (najbolje bi bilo prije tuširanja) te riješili kožu odumrlih ćelija i dozvolili joj da slobodno diše. Takođe, tako stimulišete protok krvi u tijelu te pojačavate limfnu drenažu koja potencijalno može da redukuje celulit.


0 komentari:

Objavi komentar