nedjelja, 20. studenoga 2016.

Glog – tonik za srce

Glog – tonik za srce


Stoljećima je ovaj grm ili stablo služilo kao ukrasna živa ograda koja je „branila“ drugima prolazak zbog lijepih, bijelih cvjetova i žarkocrvenih bobica, ali i poprilično duga trnja.
Znanje o korisnom djelovanju gloga na srce bilo je poznato mnogim kulturama, od starih Grka do američkih domorodaca. Suvremena uporaba gloga u liječenju srca potječe iz 19. stoljeća. Naime, jedan irski liječnik imenom dr. D. Green skrivao je sastav svog tonika za srce, a tek nakon njegove smrti doznalo se da je riječ o tinkturi bobica gloga.

Glog izravno pomaže u radu srca i arterija, proširuje krvne žile, poboljšava prijenos hranjivih tvari i kisika u srce te pojačava njegov rad. Nadalje, posjeduje veliku količinu flavonoida koji su snažni antioksidansi.

Korisni učinci gloga

Glog pomaže srcu na razne načine. Proširuje arterije tako što ometa funkciju enzima ACE koji sužava krvne žile. Time krv lakše struji kroz arterije što može pomoći mnogim srčanim bolesnicima. Glog također pomaže i kod visokog krvnog tlaka te ometa djelovanje enzima koji oslabljuju srce, dakle povećava njegovu snagu. Njegova antioksidacijska svojstva mogu pružiti zaštitu od oštećenja povezanih s nagomilavanjem plakova u krvnim žilama koje opskrbljuju srce.
Postoji još jedan podatak o glogu. Naime, ima smirujući i uspavljujući učinak te pomaže ljudima koji pate od nesanice. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Pomaže također kod umora, manjka energije, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.



Ljekoviti dijelovi biljke

Za lijek se skupljaju cvjetovi s cvjetnim stapkama, listovi i plodovi bez peteljke.
Cvjetovi i listovi skupljaju se u proljeće; cvjetovi i cvjetni vršci sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju te pritom treba voditi pozornost da ne dođe do promjene boje. Listovi se beru nakon cvatnje, a plodovi nakon dozrijevanja u jesen kada su jarkocrveni. Plodovi se suše u hladu da ne bi uvenuli, a sušenje se završava na toploj peći.

Kapi od gloga

Možete napraviti i kapi od gloga tako da usitnjenih 20 grama listova prelijete s 1 dl 96-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte te pustite da odstoji 3 tjedna. Procijedite i profiltrirajte i pijte 15 kapi 3 puta dnevno s malo tekućine na prazan stomak. Ove kapi preporučuju se osobama starije životne dobi za jačanje srčanog mišića, a za optimalne rezultate treba ih koristiti minimalno tri mjeseca.

Za svaku bolest, čak i on najtežu, u ljekovitom bilju nalazi se lijek, samo ga treba pronaći. Treba znati koja je ljekovita biljka najbolja za pojedinu bolest, a za liječenje velika uloga pripada mješavinama pojedinih ljekovitih biljaka.



0 komentari:

Objavi komentar