petak, 28. listopada 2016.

Vaspitanje djece: 10 principa svjesnog roditeljstva

Slikovni rezultat za Vaspitanje djece: 10 principa svjesnog roditeljstva

Uvjerenja koja dijete stekne o sebi, o drugima i svijetu oko sebe ključan su faktor koji određuje kako će izgledati djetetova realnost jednog dana, koliko će da bude uspješno, zadovoljno i zdravo. U tom smislu dolazimo i do termina “svjesno” roditeljstvo. Svjestan roditelj razumije principe svjesnog roditeljstva i emotivne razvojne faze koje moraju biti zadovoljene u različitim periodima djetinjstva. Evo o kojim principima je riječ.



Slikovni rezultat za Vaspitanje djece: 10 principa svjesnog roditeljstva

Svjesni roditelji ispunjavaju potrebu svog djeteta za fizičkim kontaktom (držanjem, nošenjem, maženjem i tako dalje). Ne boje se da će tako “razmaziti” dijete.

Svjesni roditelji prihvataju puni obim emocija i bez osuđivanja svjedoče izražavanju svih emocija svog djeteta.
 Svjesni su da ne mogu spriječiti svu tugu, ljutnju ili frustraciju i ne pokušavaju zaustaviti svoje dijete u otpuštanju bolnih emocija plakanjem ili ispadima bijesa.

Svjesni roditelji djetetu pružaju stimulaciju primjerenu njegovom uzrastu i vjeruju mu da će učiti u svom ritmu i na svoj način. Ne pokušavaju požurivati dijete da što prije uđe u sljedeću fazu razvoja.

Svjesni roditelji ohrabruju svoju djecu u učenju novih vještina, ali ne prosuđuju uspjeh djeteta ni kritikom ni procjenjujućom pohvalom.

Svjesni roditelji svaki dan odvoje vrijeme da bi potpuno posvetili pažnju svom djetetu. Tokom tog posebnog, kvalitetnog, vremena oni posmatraju, slušaju, reaguju i pridružuju se djetetu u igri (ako ih ono pozove), ali ne usmjeravaju aktivnost djeteta.

Svjesni roditelji štite svoje dijete od opasnosti, ali ne pokušavaju spriječiti sve dječije greške, probleme i sukobe.

Svjesni roditelji ohrabruju dijete da samostalno rješava probleme i pomažu mu samo kada je potrebno. Ne rješavaju probleme djeteta umjesto njega.

Svjesni roditelji postavljaju razumne granice, nježno vode dijete prema prihvatljivom ponašanju i uzimaju u obzir potrebe svih uključenih prilikom rješavanja sukoba. Ne pokušavaju kontrolisati djecu podmićivanjem, nagradama, prijetnjama ili bilo kakvim kaznama.

Svjesni roditelji brinu se o sebi i iskreni su kad je riječ o njihovim potrebama i osjećajima. Ne žrtvuju se do mjere da postanu ogorčeni.

Svjesni roditelji nastoje biti svjesni načina na koje njihov bol iz djetinjstva utiče na njihovu sposobnost da budu dobri roditelji i svjesno se trude da izbjegnu prenošenje vlastitih rana na svoju djecu.


0 komentari:

Objavi komentar