petak, 28. listopada 2016.

Savršena kombinacija: Torta sa čokoladom i narandžom

Slikovni rezultat za Savršena kombinacija: Torta sa čokoladom i narandžom

Sastojci

Biskvit


100 grama mljevenih oraha
40 grama šećera
pola kesice praška za pecivo
jedna kesica vanilin šećera
30 grama kakaoa
10 grama čokolade u prahu
jedna kašika gustina
4 jajeta
prstohvat soli
150 ml mlijeka

Čokoladna krema

500 ml mlijeka
3-4 kašike gustina
4 kašike šećera
70 grama putera
3 kašike čokolade u prahu
prstohvat soli

Parfe od narandže

500 ml pavlake za šlag
400 ml jogurta
100 grama šećera u prahu
dva kremfiksa
jedna i po kesica mljevene želatine
kesica vanilin šećera
dvije naribane korice i sok narandže

Žele od narandže

pola kesice mljevene želatine
50 grama šećera
limunska kiselina (količina koja stane na vrh kašike)
sok jedne narandže
voda.

Priprema

Biskvit. Mljevene orahe pomiješati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo. Bjelanjke izmiksati u snijeg i pred kraj miješanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanjke izmiksati s malo soli u većoj posudi. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanjke. Miješati lagano lopaticom ili varjačom, kružnim potezima, dok ne dobijete homogenu smjesu. Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte prečnika 28 cm. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smjesu u kalup, lagano protresti i peći petnaest minuta na 175°C. Nakon pečenja, kalup prekriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohladi, a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i posuti mlijekom.
Krema od čokolade. Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomiješati gustin sa šećerom i soli u 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuvati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mlijeko s gustinom i miješati dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa gotova, dodati puter i miješati dok se potpuno ne otopi. Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mjesto.

Parfe od narandže. Iscijediti narandžu, a dobijeni sok staviti u posudu koja se može zagrijati i u njega namočiti želatinu. Pavlaku za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, vanilin šećer i kremfiks te ribanu koru narandže. Nakon što je želatina malo odstajala, dodati sok druge narandže te lagano zagrijavati na vatri do cca 70°C (kad se želatina otopi). Ne smije prokuvati, jer onda gubi vezivnu moć. Sok sa želatinom mikserom umiješatii u hladan jogurt. Jogurt polako dodavati u šlag i lopaticom ili varjačom, kružnim pokretima, miješati dok smjesa ne postane homogena. Gotov parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na sat do sat i po u frižider.
Žele od narandže. U sok potopite želatinu. Koristiti mjericu, ukupna količina želea mora biti 250 ml. Vodu (količina vode je onoliko koliko soka od narandže fali do 250 ml) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrijati gotovo do ključanja te uliti u narandžin sok sa želatinom. Dobro izmiješati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.
Torta se može konzumirati nakon što odstoji pola sata u frižideru, iako je najbolja drugi dan.

Izvor: Coolinarika



0 komentari:

Objavi komentar