petak, 28. listopada 2016.

Malo drugačije, ali fantastične: Pjenaste jafa kocke

Slikovni rezultat za Malo drugačije, ali fantastične: Pjenaste jaffa kocke

One su malo drugačije od klasične verzije jafa kolača, ali su i mnogo ljepše, najvećim dijelom zbog fenomenalne pjenaste kreme. Prijatno!


Sastojci

Kora:

6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
4 kašike kakaoa
6 kašika tople vode
sok od jedne narandže
kašičica praška za pecivo.

Pjenasta krema:

500 ml slatke pavlake
dvije kašike šećera u prahu
100 svježe cijeđenog soka od narandže
10 grama želatina u prahu.

Glazura:

200 grama čokolade za kuvanje
150 grama putera
5 kašika šećera
5 kašika mlijeka.

Priprema


Pjenasto umutiti jaja i šećer. Pred kraj mućenja dodavati jednu po jednu kašiku tople vode. Dodati sok od narandže, brašno, kakao i prašak za pecivo, lagano izmiješati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 20×30 cm. Peći oko 15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi.
Želatin staviti u sok od narandže i ostaviti desetak minuta da nabubri. Umutiti slatku pavlaku i šećer u gust šlag. Sok sa želatinom blago zagrijati i dodati u umućenu slatku pavlaku. Dobro izmiješati mikserom.
Za glazuru, na umjerenoj vatri zagrijavati sve sastojke zajedno i miješati da se dobije glatka i sjajna smjesa. Ostaviti da se dobro prohladi.
Na koru rasporediti kremu od slatke pavlake, preliti glazuru i ostaviti nekoliko sati da se stegne i da se sjedine ukusi.
Napomena: Narandža sadrži kiseline koje će slatku pavlaku učvrstiti već pri samom miješanju sa sokom pa, ako ne želite da koristite želatin, možete ga izostaviti.





0 komentari:

Objavi komentar