petak, 28. listopada 2016.

Hrono ishrana posle restrikcije

Slikovni rezultat za Hrono ishrana posle restrikcije

U hrono ishrani je jako malo namirnica zabranjeno, pa postoji bezbroj opcija, samo treba voditi računa o kombinacijama. Ali da pođemo od početka.

SATNICA

Više ne morate da vodite računa da prođe 5 sati između obroka, minimum je tri, a opet maksimum šest sati. Kada imate užinu, idealno je da bude razmak od četiri sata, da biste sve stigli da odradite u određeno vreme i da ne pretrpavate sebe hranom. Ja retko užinam, jer ne stižem, pa opet uglavnom jedem na pet sati jer mi je to idealno za raspored.

DORUČAK

Tu se stvari mnogo ne menjaju, jer ste i ranije mogli svašta da jedete. Jedino sad ne morate toliko da brinete o kombinaciji jaja i mlečnog, ili o kombinovanju dva mlečna. Možete, takođe, da se častite i starijim sirom ili kačkavaljem. I dalje najviše treba da preovlađuju hrono hlebovi i žitarice. Jer, na ovoj ishrani smo pre svega zbog zdravlja, pa onda i zbog kilaže.

RUČAK

E, ovde ima najviše promena. U ishranu vraćamo mahunarke i skrobno povrće i dozvoljena je ponekad testenina. Ali sad najviše moramo da vodimo računa o kombinacijama.

Kada jedemo testo ili skrobno, nikad ga ne mešamo sa proteinom. To važi i za pasulj. Grašak i boraniju, retko sočivo (skoro nikad), možemo da jedemo ponekad sa mesom, ali da bude lakše, kao što je belo pileće ili riba. Uz mahunarke se može ponekad pojesti i beli sir, a uz skrobno parče integralnog hleba. Na primer, uz pasulj, ako vam on sam za sebe nije dovoljan. Pirinač i testenine idu samo sa povrćem.

Takođe, za ručak mogu da se koriste i mlečni proizvodi, ali ne zaboravite da oni mogu jako da goje, pa se ne opuštajte previše sa njima. Dozvoljena je pavlaka za kuvanje, mladi sir, kiselo mleko, kisela pavlaka. Mlečne proizvode ne treba često mešati sa mesom, jer nisu dobra kombinacija za naš organizam, iako su oba protein. Umesto mlečnog, možete da koristite kokosovo mleko, koje je odlično za pravljenje svakakvih soseva, a ide i uz sve kombinacije.

Umesto mesa, za ručak možete ponekad i cela jaja. Takođe, možete ponekad da pomešate meso, jaja i mlečno, kao što je slučaj u musakama, ali ni sa čim ne treba preterivati.

Krompir nije zabranjen u hrono ishrani ali nije ni preporučljiv, i treba ga maksimalno zaobilaziti, jer je u međuvremenu postao neka vrsta superskroba. Ali ako već ne možete da mu odolite, nemojte ga nikad spremati sa proteinima. Ispecite ga u ljusci i pojedite sa salatom. A ako se baš uželite, na primer, krompira sa kajmakom, spremite ga za doručak. Ono, jednom u milion godina.

Takođe, dozvoljene su sve semenke i poneki orašasti plodovi.

VEČERA

Ona van restrikcije može da bude mnogo opuštenija. Meni su večere i dalje uglavnom zeleno-bele, ali sad možete za večeru da jedete i crveno povrće pomalo i ne morate da jedete samo piletinu ili ćuretinu. Možete sebi da spremite i junetinu, ali uvek gledajte da to bude nemasno meso. Takođe, ako želite da izbegnete protein, slobodno možete da spremite samo salatu sa semenkama, na primer.

Možete ponekad i mlad sir, ali tada verovatno radite protiv sebe i navijate za povratak masnih naslaga. Znači, može, ali tek ponekad.

UŽINA

E, ovo je većina čekala jer je to vreme kada se jede slatko.

Užina se jede između 16 i 18 po zimskom računanju vremena, ili između 17 i 19 po letnjem računanju vremena. Najbolje je tri sata posle ručka. I zato kažem da je idealno vreme između obroka tih dana oko četiri sata.

Ako ste duže vreme bili u restrikciji, nemojte odmah da navalite na slatkiše, počnite sa voćem i to nižeg glikemijskog indeksa. Dva do tri puta nedeljno.

Možete da jedete i kolače napravljene od zdravog brašna, ali vodite računa o zaslađivaču. Preporučuje se samo stevija, i tek ponekad fruktoza koja nije baš mnogo zdrava. Ovde možete da pogledate neke od hrono slatkiša.

Takođe, treba da imate na umu da se testenine (to znači i brašno) ili pirinač ne slažu sa slatkim, pa ih ne treba često praviti. Isto tako treba voditi računa da onih dana, kada za ručak imate pastu ili pirinač, možda nije loša ideja da potpuno preskočite užinu.

Pored voća, najpoželjnije namirnice za užinu su suvo voće i crna čokolada sa minimum 70% kakaoa.

NAMIRNICE KOJE NE JEDEMO


Bez obzira da li imate idealnu kilažu ili ne, postoje namirnice koje više nikad ne bi trebalo da nađu put do vaše kuhinje. To su: mleko, šećer, belo brašno, margarin i slične biljne masti.

0 komentari:

Objavi komentar