1)… VITKIJI SU
Jedna studija iz 2003. procijenila je da su oni koji preskaču doručak četiri i po puta skloniji gojaznosti nego oni koji redovno doručkuju. U istoj studiji, u kojoj je praćen način ishrane 499 ljudi, otrkiveno je da su oni koji se prejedaju za večeru i za doručak skloniji gojaznosti.
2) … ZDRAVIJI SU
Jedna američka studija iz 2003. otkrila je da oni koji redovno doručkuju uglavnom imaju normalan nivo šećera u krvi i manje su gladni kasnije u toku dana.
Ispostavilo se da su oni koji redovno doručuju pod manjim rizikom od oboljevanja od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
3) … IMAJU VIŠE ENERGIJE
Ako pojedete doručak bogat vlaknima i ugljenim hidratima, osjećaćete se manje umorno u toku dana. Unesete li dosta vlakana i umernu količinu ugljenh hidrata ujutru, imaćete više energije u toku dana nego ako pojedete mastan doručak.
4) … IMAJU DOBAR HOLESTEROL
Oni koji preskaču doručak imaju veći nivo holesterola i slabiju osjetljivost na insulin od onih koji doručkuju, otkrila je jedna američka studija. Ista studija je pokazala i to da oni koji doručkuju unose 100 kalorija manje dnevno od onih koji preskaču odručak.
5) … IMAJU BOLjE PAMĆENjE
Dobar doručak može poboljšati kratkoročno pamćenje, tvrdi studija vršena na 319 tinajdžera starih od 13 do 20 godina.
Istraživači su otkrili i da visokokaloričan doručak oslabljuje koncentraciju.
6) … UNOSE VIŠE HRANLjIVIH MATERIJA
Ljudi koji rijetko kad doručkuju unose više masti, a manje hranljivih materija kao što su kalcijum, kalijum i vlakna, u poređenju sa onima koji redovno doručkuju.
7) … IMAJU IZGOVOR DA POJEDU NEŠTO ZDRAVO ZA DORUČAK
Oni koji doručkuju obično jedu zdravu hranu – ovsenu kašu, jaja, grejpfrut, i piju kafu.
Ovsena kaša je dobra za normalizovanje nivoa holesterola i poboljšava memoriju i pažnju kod djece koja redovno doručkuju.
Grejpfrut ima visok sadržaj vitamina C i A i poboljšava dejstvo lijekova koji se bore protiv raka.
Ako za doručak pojedemo jaja, bićemo siti i ješćemo manje kasnije u toku dana. Kafa smanjuje rizik od depresije, nekih vrsta raka i dijabetesa tipa 2.
četvrtak, 27. listopada 2016.
"Gorivo koje nam pomaže da izdržimo" – 7 prednosti onih koji redovno doručkuju
11:19
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar