subota, 29. listopada 2016.

Djeca manire nose iz kuće

Slikovni rezultat za Djeca manire nose iz kuće

Loši maniri kod najmlađih lako dođu do izražaja, bez obzira na to gdje se nalazite. Nepristojno dijete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovom rječniku. Zato je potrebno da na vrijeme ispravite ovakvo ponašanje, tako što ćete izdvojiti mališana ustranu i objasniti da to nije pristojno.


Otimanje igračaka, ubacivanje prstića u šlag na torti, traženje i "bodovanje" poklona je odraz nevaspitanja, ali nije dovoljno samo reći djetetu da to nije lijepo. Morate objasniti i zašto to nije prihvatljivo i da ne smije, ako mu baka pokloni knjigu, odgovoriti: "Mrzim to, hoću igračku!".

Važno je da se odmalena nauči zahvaliti kada dobije dar, čak i ako mu se ne dopada. Zapamtite, obaveza roditelja jeste da nauče najmlađe lijepom ponašanju, u svim društvenim situacijama, i stalno ih podsjećajte da budu ljubazni i pristojni.

Stručnjaci tvrde da je, ipak, najvažnije da budete dobar uzor. Ako dijete vidi da su mama i tata ljubazni, s vremenom će i ono postati takvo, čak i ako je u početku pružalo otpor.



0 komentari:

Objavi komentar