srijeda, 26. listopada 2016.

Borovnica kao lek

Slikovni rezultat za Borovnica kao lek

Sok od borovnice je prava riznica zdravlja,čijem ukusu retki odolevaju,naročito se preporučuje dijabetičarima ali i deci za popravljanje krvne slike.Borovnica se ubraja među najlekovitije biljke i sezonu zrenja,svakako trebamo iskoristiti. Lekoviti sok nije jedini napitak koji ćemo vam u ovom članku preporučiti,već je tu i izuzetni čaj od lista borovnice koji je još delotvorniji ako ga kombinujemo sa drugim lekovitim biljem.

Borovnice su naširoko poznate kao voće koje obiluje dragocenim sastojcima za očuvanje zdravlja, pa nije potrebno posebno isticati njena brojna lekovita svojstva. Sočne, modre bobice koriste se za spravljanje raznih poslastica, a ako se pravilno suše, svi važni sastojci mogu se gotovo u potpunosti sačuvati.Domaći sok od borovnice od svežih bobica je prava blagodet za naša čula, koji fitoterapeuti rado preporučuju svima.Bobice se mogu naći u brdsko-planinskim područjima a sakupljaju se tokom leta. List borovnice se mora brati pre nego što sazri plod ,da se ne bi izgubio dragocen sastojak mirtilin. Takođe uz čaj od listova i sok od borovnice koji se pravi od bobica ,u narodnoj medicini ponekad se koristi i lekoviti koren , koji se sakuplja pre cvetanja .Borovnice sadrže ljubičaste i plave pigmente, koji dižu nivoe vitamina C u našem organizmu, ublažavaju krhkost kapilara, neutrališu opasne slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena i degeneraciju nerava.

Borovnice vitamini

Svež domaći sok od borovnice prosto obiluje vitaminima E, C ,B2 i B3, koji zajedničkim snagama podstiču rad našeg digestivnog trakta, čuvaju kožu, jačaju krvne sudove i snižavaju nivo štetnog holesterola (LDL) i triglicerida. Ovo voće sadrži i katehin, koji podstiče sagorevanje masnih naslaga, te se u tu svrhu koristi čaj od borovnice za mršavljenje koji se pravi od listova i daje zavidne rezultate.U borovnicama nalazimo i velike količine kvercetina (smanjuju rizike od alergija), gvozđa, magnezijuma, mangana i kalijuma.Dragocenost ovog voća je i u tome što redovnom konzumacijom sprečavamo nastanak tromba ,jer ne dozvoljavamo lepljenje krvnih zrnaca,ujedno to je i fenomenalna prevencija ateroskleroze,moždanog i srčanog udara, te nije neobično da se u narodu odomaćio termin „biljni aspirin“.Čaj od borovnice pomaže kod upornog kašlja, dok presne bobice daju odlične rezultate za uspostavljanje normalne i uredne stolice,vraćaju apetit i pomažu za lečenje hemoroida. Sok od borovnice je odlično prirodno dezinfekciono sredstvo za ispiranje usta i prevenciju bolesti poput upale desni,paradentoze ,gingivitisa i dr…

Borovnice snižavaju šećer  u krvi

U narodnoj medicini borovnica kao lek je najpoznatija po tome što snižava nivo šećera u krvi, a u tom procesu ključan je njen list, koji ulazi u sastav brojnih biljnih mešavina protiv dijabetesa. To su potvrdila i naučna istraživanja, koja su pokazala da glikozid mirtilin, sadržan u listu borovnice, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego ga i u potpunosti sprečava, pa zato ovu biljku nazivaju „biljni insulin“.Pored toga, čaj i sok od borovnice sprečavaju infekcije urinarnog trakta, ublažavaju menstrualne tegobe i podstiču rast kose (čajem redovno masirati vlasište).Kuvani sušeni plodovi odlično su sredstvo protiv proliva, dok se u slučaju bronhitisa i tuberkuloze pluća preporučuje sirup od borovnice i meda. To je ujedno i odličan lek protiv slabosti i gubitka apetita.

Čajevi od borovnice za dijabetičare

-Pomešati jednake delove lista borovnice, cveta i korena od maslačka, mahuna pasulja i ždraljevine, pa tri kašike mešavine preliti sa 5 dl vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Ujutro zagrevati sve dok ne proključa, nakon čega treba skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji još 15 minuta. Procediti i u gutljajima piti čaj od borovnice 21 dan.
-Pomešati 35 g mahuna pasulja, 15 g lista breze, 15 g lista borovnice, 10 g lista crnog duda, 10 g lista masline, 10 g lista žalfije i 5 g pelina, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti 3 šolje čaja dnevno.
-Pomešati jednake delove lista maslačka, koprive, lista borovnice i lista bokvice, pa 2 kašike mešavine preliti sa 5 dl kljucale vode i kuvati 2 minuta.Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti po pola šolje 3-4 puta dnevno, pola sata pre jela. Piti 21 dan.
-Pomešati jednake delove lista borovnice, lista zove i lista koprive, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti 3 šolje čaja dnevno, pola sata pre jela. Piti čaj od borovnice naredne tri sedmice.
-Pomešati jednake delove korena čička i lista borovnice, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i tri sednice piti 3 šolje čaja tokom dana, 30 minuta pre jela.

Sok od borovnice je dobar za mozak

Jedna od mnogobrojnih dobrobiti borovnice odnosi se i na očuvanje zdravlja nervnog sistema.To je pokazalo istraživanje koje je obuhvatilo osobe u sedmoj i osmoj deceniji života – u toku dvanaest nedelja svakodnevno su konzumirale sveže bobice i sok od borovnice. Pokazalo se da je ovo voće važan saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i staračke demencije jer poboljšava naše kognitivne sposobnosti, koje sa starenjem slabe. Za ovo su najzaslužniji brojni antioksidansi, koji su u velikim količinama zastupljeni u svežim borovnicama.Takođe, zahvaljujući antocijaninu – jednom od najjačih antioksidanasa – ovo dragoceno voće štiti mrežnjaču oka, koja je izložena velikom riziku od oksidativnog oštećenja, a sprečava i degeneraciju žute mrlje ili makule.

Čaj od borovnice leči upalu tankog creva

Pomešati jednake količine lista borovnice, nane, bokvice, steže i kamilice, pa preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i dva dana piti umesto vode.

Tinktura od borovnice

čisPreliti 200 g ploda borovnice litrom čiste votke ili domaće žitne rakije, teglu dobro zatvoriti i ostaviti dve nedelje da odstoji i mućkati 2 puta dnevno. Posle toga procediti i uzimati 30 kapi tinkture pomešane s malo vode.

Čajna mešavina protiv upale bubrega


Pomešati po 20 g uve i lista breze, po 15 g vranilovke, kukuruzne svile i koprive, 10 g lista borovnice i 5 g sitnice, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti do tri šolje čaja tokom dana, pola sata posle jela. Piti 21 dan.

Borovnice protiv proliva

Prelijte kašiku osušenog ploda od borovnice sa 2,5 dl proključale vode i kuvajte još 10-tak minuta.Ostavite poklopljeno da se prohladi, a potom procedite i pijte 2-3 šolje čaja dnevno.

Sok od borovnice u trudnoći


Za drugo stanje su karakteristične pojave anemije koje neretko prati i nizak hemoglobin u krvi.Trudnice i dojilje bi svakako trebale više pažnje da posvete pravilnoj ishrani ,koja uključuje i zdrave prirodne sokove.Recept za sok od borovnice koji smo priložili u ovom članku je svakako jedan od njih.U razgovoru sa vašim lekarom ,koji prati i vas i bebu,obavezno se posavetujte oko toga. Izbegavajte kupovni sok od borovnice kako god znate ,pa i da piše da je 100 posto free organic-kako li već.Samo domaći dolazi u obzir, jer on jedini ne sadrži veštačke dodatke i dozirano ga pijte u manjim količinama-nemojte preterati .
Borovnice za krvnu sliku preporučuju se i maloj deci pa čak i bebama.Oko toga popričajte sa pedijatrom,nemojte davati na svoju ruku.



0 komentari:

Objavi komentar