srijeda, 23. studenoga 2016.

Zdravlje i ljepota iz B kompleksa

Zdravlje i ljepota iz B kompleksa

Možete li se samo sjetiti koliko puta ste poželjeli ljepši ten, gušću kosu i čvršće nokte? Upravo su vitamini B kompleksa saveznici lijepog, zdravog i njegovanog izgleda. Međutim, oni za nas čine i mnogo više, ključni su faktor regulacije metabolizma budući da o njima ovisi razina naše energije, rad mozga, kako se osjećamo i koliko treba našim tjelesnim stanicama da se obnove. Manjak B kompleksa u tijelu dovodi do niza neugodnih nuspojava poput sporijeg rasta kose, dermatitisa, isušivanja kože, nakupljanja vode u tijelu, preranog pojavljivanja prvih bora, pa sve do gubitka pamćenja, podložnosti infekcijama, slabe koncentracije i razdražljivosti. Ova „obitelj‟ sastoji se od čak osam članova, a to su: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B7(vitamin H ili biotin), vitamin B9 (folna kiselina) i vitamin B12 (kobalamin). Svaki od ovih vrijednih mikronutrijenata u našem organizmu obavlja niz različitih uloga, ali oni savkako djeluju najbolje kada ih kombiniramo, zbog toga ih i nazivamo vitaminima B skupine. Svoje brojeve su dobili redom kako su otkriveni. Svi su topivi u vodi što znači da se urinom brzo luče iz organizma.

VITAMIN B1 (TIAMIN)

Osobito je važan za rad živčanog sustava jer kao koenzim sudjeluje u stvaranju tvari koja kemijski prenosi poruke među živčanim vlaknima, pa je zbog toga svakoj našoj stanici potreban. Esencijalan je za metabolizam ugljikohidrata u kojemu se oni razgrađuju do jednostavnog šećera, glukoze. Vitamin B1 djeluje zajedno s vitaminom B2 i B3, a zbog toga ih se preporučava uzimati u obliku multivitamina. Potiče apetit i održava normalan mišićni tonus i psihičko zdravlje. Možemo ga naći u grašku, grahu, kikirikiju, integralnoj riži, pivskom kvascu i nemasnom mesu.

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN)

Odgovoran je za zdravu kožu, kosu nokte i sluznicu. Također, iznimno je važan za održavanje zdrave rožnice oka i živčanih ovojnica. Nedostatak riboflavina može uzrokovati seboreju, umor, glavobolju, raspucale kutove usana i suhu kožu. Hrana bogata ovim vitaminom je mlijeko, sir, jogurt, jaja, bademi, brokula, kruh i brašno. Uzimanje dodatnih količina ovog vitamina preporuča se djeci, starijim osobama, jetrenim i žučnim bolesnicima, kod aloholizma i možda najbitnijoj skupni – trudnicama, jer je bitan za razvoj bebinih kostiju, mišićnog i živčanog sustava.

VITAMIN B3 (NIACIN)

Vitamin B3 bitan je faktor koji pomaže stvaranju eritrocita, crvenih krvnih stanica. Također, koristan je kod snižavanja razine kolesterola u krvi i na taj način pridonosi zdravlju srca i krvnih žila. Zbog nedostatka niacina može nastati bolest pelagra koja se očituje promjenama na sluznici, koži, živčanom sustavu i probavnom traktu. Nalazimo ga u mlijeku, jajima, cjelovitim žitaricama, mesu, ribi, tj. općenito u hrani koja se sastoji od bjelančevina.


VITAMIN B5 (PANTOTENSKA KISELINA)

Također je bitan za stvaranje crvenih krvnih stanica, ali i za proizvodnju masti, stvaranje žuči, protutijela hormona i neurotransmitera. Sastavni je dio koenzima A i ima važnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljikohidrata. Manjak ovog vitamina je rijetka pojava, ali kada se dogodi, manifestira se kao suha koža koja se ljušti, nokti koji se lome i umor. Ovaj vrijedni vitamin možemo pronaći u lososu, iznutricama, jajima, kukuruzu, grahu, krumpirima, grašku i orasima.

b kom


VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN)

Stimulira rad imunološkog i živčanog sustava, bitan je kod metabolizma i sinteze crvenih krvnih stanica. Avokado, kvasac, banane, perad i riba izvrsni su izvori ovog vitamina. U trudnoći pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica, a iznimno je djelotvoran i kod ublažavanja jutarnjih mučnina trudnica.


VITAMIN B 7 (BIOTIN ILI VITAMIN H)

Nužan je za sintezu masti, bjelančevina i ugljikohidrata, baš kao i drugi vitamini B skupine. Njemu moramo biti zahvalni što imamo zdravu, kožu, nokte i kosu. Žumanjak, gljive, losos, banana, kikiriki iznimno su bogati ovim vitaminom. Iako je nedostatak biotina vrlo rijetka pojava, dodatne količine se preporučuju osobama koje imaju problema s kožom, prhuti i lomljivim i slabim noktima.


nokti

VITAMIN B9 (FOLNA KISELINA)

Folna kiselina je možda najpoznatiji predstavnik ove cijele skupine, jer je bitna za sintezu DNA, rast i diobu stanica. Iako ju možemo naći u svim tkivima, najveća količina se ipak skladišti u jetri. Popularan je i vitamin za trudnice budući da sprječava razvoj defekta neuralne cijevi djeteta. Trudnicama se savjetuje uzimati je u prvom tromjesječju trudnoće, ali i tokom cijele trudnoće i dojenja. Nedostatak folne kiseline uzrokuje anemiju, bljedilo, umor, slabost, proljev, upalu desni i lošu koncentraciju. Namirnice bogate folnom kiselinom su: celer, grašak, jetrica, riba, jaja, i lisnato zeleno povrće.

VITAMIN B12 (KOBALAMIN)

Ovaj vitamin je sudionik u obliku koenzima kod sinteze genetskog materijala RNA i DNA. Nalazimo ga u hrani životinjskog podrijetla, a od biljne hrane u spirulini i tempehu, zbog toga vegetarijanci i vegani moraju posebno biti oprezni i osigurati potrebne količine ovog vitamina.

Svakako, svi vitamini su iznimno važni za zdravlje i ljepotu našeg tijela. Ono što ne unesemno hranom, moramo u organizam unijeti uz pomoć suplemenata. Mnogo vode i redoviti zdravi obroci, sa što manjim udjelom prerađene hrane osigurat će nam zdravlje i vitalnost kojima svi tako žarko težimo.




0 komentari:

Objavi komentar